fbpx

Een Thuisbatterij iets voor jou?

Ontdek binnen 1 minuut of een Thuisbatterij interessant kan zijn voor jou met onze gratis check!

Gratis & Vrijblijvend

  • Home
  • /
  • Thuisbatterij kosten; alles over de opbouw van de prijs

Thuisbatterij kosten; alles over de opbouw van de prijs

Jerry van Es

Met een thuisbatterij stockeer je jouw eigen opgewekte zonne-energie voor later gebruik. Om uit te maken of een thuisbatterij rendabel kan zijn, is het belangrijk om te weten wat de kosten zijn. Na de aankoop van een thuisaccu ben je er namelijk nog niet. Er komen ook nog installatiekosten bij kijken. Benieuwd naar de actuele prijs van een thuisbatterij? We beantwoorden al jouw vragen, dus lees snel verder!

Samenvatting

http://thuisbatterijbelgie.be/

Geen goesting om alles te lezen? Hier vind je de belangrijkste informatie kort samengevat.

  • De prijs van een geschikte thuisbatterij start vanaf ongeveer €4.000 voor de meeste huishoudens
  • Je betaalt zowel voor de batterij zelf als voor de installatie
  • De Ppecieze kosten zijn afhankelijk van merk, capaciteit en type batterij

💰🤑 ThuisbatterijBelgië is een onafhankelijk collectief van installateurs door het hele land. Ontvang 4 op maat gemaakte offertes in je mailbox en bespaar tijd èn geld! 💰🤑 

>> Ja, ik wil vrijblijvend advies voor een thuisbatterij

Wat kost een thuisbatterij voor zonnepanelen?

Voor een thuisaccu moet je rekening houden met een prijs tussen de €4.000 en €10.000 (incl. installatie en BTW). De werkelijke prijs hangt af van een aantal factoren, waaronder de capaciteit, het merk en de installatie van de thuisbatterij.

Benieuwd wat een thuisbatterij jou precies zal kosten? Vul dan ons formulier in op basis van jouw wensen en woonsituatie! Verschillende aanbieders van thuisbatterijen zullen je vrijblijvend een prijsopgave sturen. Zo weet je direct op welke kosten je ongeveer kunt rekenen.

Thuisbatterij prijs per kWh 

De kostprijs van een thuisbatterij hangt vooral af van de benodigde opslagcapaciteit. Die opslagcapaciteit wordt bepaald op basis van het aantal personen in een huishouden. Benieuwd naar de juiste capaciteit voor jouw thuisbatterij? In onderstaande tabel zetten we het voor je op een rijtje!

Het is belangrijk om te weten dat dit slechts een indicatie is. Veel gezinnen kiezen ervoor om wat ruimer in capaciteit te gaan dan strikt nodig, om zeker te zijn dat ze altijd voldoende stroom op voorraad hebben.

Huishouden

Gemiddeld elektriciteitsverbruik per jaar

Benodigde capaciteit 

Gemiddelde thuisbatterij kosten (incl. installatie)

1-2 personen

2.500 kWh

6 kWh

+/- €4.000

3-4 personen

3.500 kWh

8 kWh

+/- €8.000

5-6 personen

4.500 kWh

10 kWh

+/- €10.000

*Bovenstaande thuisbatterij tarieven zijn inclusief installatie en installatiemateriaal.

thuisbatterij kWh

Subsidie thuisbatterij Nederland

Opbouw van thuisbatterij prijzen

De prijs voor een thuisbatterij bestaat uit twee delen, namelijk: de aankoopprijs van de thuisbatterij en de kosten voor de installatie.

Aankoopprijs thuisbatterij

De aankoopprijs van een thuisbatterij schommelt doorgaans tussen de €3.000 en €9.000. Hoeveel dit effectief zal zijn, hangt af van de nodige opslagcapaciteit van de batterij, het merk en het type thuisbatterij.

Installatiekosten thuisaccu

Het plaatsen en installeren van de thuisbatterij brengt helaas ook kosten met zich mee. De installatiekosten van een thuisbatterij liggen gemiddeld tussen de €500 en €1.000. Dit prijsverschil hangt af van of je de thuisbatterij samen met zonnepanelen of apart laat plaatsen.


Laat je de thuisbatterij samen met zonnepanelen installeren? Dan zullen de installatiekosten relatief gezien lager uitvallen dan wanneer je de batterij apart laat installeren.

Energieopslag kan best ingewikkeld zijn...

Overweeg jij een thuisbatterij voor jouw woning, maar weet je niet zo goed wel merk en type aansluit bij jouw energiebehoeften of zonnepanelen installatie? 

Wij helpen je graag. Klik op de oranje knop en aan de hand van de ingevulde vragen ontvang je binnen 24 uur vrijblijvend en GRATIS advies voor jouw ideale accu set-up!

Factoren die van invloed zijn op de kosten

De exacte prijs van een thuisbatterij hangt af van verschillende factoren, zoals: capaciteit, type thuisbatterij, laten installeren of zelf plaatsen en het merk.

Hieronder geven we je meer uitleg over deze factoren.

Capaciteit

De capaciteit van een thuisbatterij speelt een hoofdrol in de kostprijs van een thuisbatterij. Hoe groter de opslagcapaciteit van de batterij, hoe meer stroom de batterij kan opslaan.

Thuisbatterijen met een grote opslagcapaciteit, bijvoorbeeld van 8 kWh, kosten gemiddeld €5.000. Thuisbatterijen met een kleinere opslagcapaciteit, bijvoorbeeld van 5 kWh, kosten gemiddeld €2.800.

Type thuisbatterij

Er zijn 3 types thuisbatterijen, namelijk: zoutwaterbatterijen, Lithiumbatterijen en loodzuurbatterijen. Een Lithium Ion thuisbatterij is het duurst maar heeft de grootste capaciteit. Een loodzuurbatterij is qua kostprijs het voordeligste type thuisbatterij maar heeft een kortere levensduur en minder capaciteit.

Met levensduur doelen we op laadcycli; oftewel het aantal keer dat je de thuisbatterij volledig kunt gebruiken en opnieuw opladen. Net als bij een mobiele telefoon heeft frequent opladen een negatieve invloed op de levensduur. We raden aan om altijd te kiezen voor modellen met MINSTENS 3.500 laadcycli.

Laten installeren of zelf plaatsen

Het laten installeren van een thuisbatterij kost gemiddeld tussen de €500 en €1.000. Als je jouw thuisbatterij tegelijk met zonnepanelen laat installeren, kunnen deze kosten vaak nog lager uitvallen.

Je kunt er ook voor kiezen om de thuisbatterij zelf te installeren, waarmee je bespaart op installatiekosten. Echter, voor een correcte werking van de thuisbatterij is het aangeraden de installatie te laten uitvoeren door een erkende installateur. Het installatieproces kan complex zijn, zeker als je geen vergelijkbare ervaring hebt.

Als je toch beslist om zelf de installatie te verzorgen, is het belangrijk om te weten dat sommige modellen thuisbatterijen niet compatibel zijn met alle merken omvormers. Vooraleer je tot aankoop overgaat, is het belangrijk dit te controleren.

enphase encharge

Merk

De kosten van een thuisbatterij zijn ook afhankelijk van het merk. Sommige merken zijn van nature duurder dan andere, ongeacht de opslagcapaciteit en andere kenmerken. In bepaalde gevallen zal een duurder merk beter aansluiten bij jouw behoeften, terwijl in andere situaties een voordeliger alternatief beter kan zijn.

Om hier een goed beeld van te krijgen, is het verstandig om eerst advies in te winnen. Onze specialisten kunnen je vrijblijvend en kosteloos adviseren, zodat je altijd de juiste prijs betaalt.

Voorbeelden van populaire merken zijn: LG, Samsung, Huawei en Pylontech.

Daarnaast zijn er nog bijkomende kosten die kunnen optreden, zoals de noodzaak van een extra omvormer in bepaalde gevallen (niet nodig bij een hybride omvormer).

Ook vereisen sommige merken thuisaccu's een extra backup box als je de accu als noodstroomvoorziening wil gebruiken.

Premie

Er is een einde gekomen aan de bekende thuisbatterij premie vanuit de Vlaamse overheid. Thuisbatterijen met een keuringsattest van na 31-03-2023 komen niet meer in aanmerking voor een premie Je kunt nog tot 9 maanden na de datum van de AEI-keuringsattest thuisbatterij premie opvragen. Vanaf 1 juni 2024 vervalt de regeling definitief

Is het rendabel?

Verschillende factoren bepalen of een thuisbatterij rendabel is. We hebben al voor tientallen huishoudens deze berekening gemaakt en in de meeste gevallen is het rendabel genoeg. Dit betekent dat het aanschaffen van een thuisbatterij geen verstandige investering is.

Conclusie

Zoals je kunt lezen, komt er nogal wat kijken bij het bepalen van de exacte prijs van een thuisbatterij. Daarom is het belangrijk om advies in te winnen bij een erkende installateur met ervaring.. Deze kan niet alleen de thuisbatterij installeren, maar ook gedetailleerd uitrekenen wat je nodig hebt voor je woning.

Ben je nog aan het oriënteren en heb je nog geen exacte kostenraming nodig? Dan verwijzen we je graag naar de tabel in dit artikel over de prijzen per kWh. Dit geeft een goede indicatie van wat je kunt verwachten te betalen.

 Bronnen 


Alles over thuisbatterijen | ANWB. (z.d.). ANWB.
https://www.anwb.nl/huis/energie/thuisbatterij-alles-wat-je-wil-weten

Energievergelijk.nl. (2023, 18 oktober). Thuisbatterij zonnepanelen: is het de investering waard? https://www.energievergelijk.nl/onderwerpen/thuisbatterij

Over de auteur Jerry van Es

Al jarenlang ben ik gepassioneerd over duurzame energie en geloof ik in de kracht van thuisbatterijen en andere groene oplossingen. Mijn achtergrond als ondernemer heeft mij doen besluiten om België verder te helpen om minder afhankelijk te worden van het elektriciteitsnet. Mijn motto? "Energie van Vandaag - Comfort voor Morgen"

Wat anderen over ons zeggen:

Fleur uit Haarlem

J. Gommers uit Assen

Thom IJben uit Hoorn

Mevr. Lievers uit Best

>