fbpx

Een Thuisbatterij iets voor jou?

Ontdek binnen 1 minuut of een Thuisbatterij interessant kan zijn voor jou met onze gratis check!

Gratis & Vrijblijvend

 • Home
 • /
 • Zoutwater thuisbatterij

Zoutwater thuisbatterij

Jerry van Es

Ben je op zoek naar een thuisbatterij en benieuwd of de zoutwater thuisbatterij een geschikte optie is? Dan ben je hier aan het juiste adres. In dit artikel vertellen we je alles over de zoutwateraccu: wat het is, de voordelen en nadelen, de kosten en eventuele alternatieven. Zo kun je zeker zijn of dit type thuisbatterij voldoet aan jouw verwachtingen.

Samenvatting

http://thuisbatterijbelgie.be/

Geen goesting om alles te lezen? Hier vind je de belangrijkste informatie kort samengevat.

 • Een zoutwaterbatterij vraagt weinig onderhoud
 • Zoutwateraccu's zijn relatief goedkoop
 • Dit type batterij kan een minder grote hoeveelheid tegelijkertijd ontladen

💰🤑 ThuisbatterijBelgië is een onafhankelijk collectief van installateurs door het hele land. Ontvang 4 op maat gemaakte offertes in je mailbox en bespaar tijd èn geld! 💰🤑 

>> Ja, ik wil vrijblijvend advies voor een thuisbatterij

Wat is een zoutwater thuisbatterij?

Een zoutwater thuisbatterij is een batterij die bestaat uit een bak die gevuld is met een mengsel van zowel zout als zoet water. De thuisbatterij slaat overtollige energie op om deze te gebruiken op momenten dat het nodig is.

De reactie van het zoete en zoute water maakt het mogelijk om energie op te slaan en vrij te geven. Een zoutwaterbatterij heeft weinig onderhoud nodig en heeft een lange levensduur, doorgaans zo’n 20 jaar. Naast de zoutwaterbatterij zijn er ook andere types thuisbatterijen. Lithium-ion en lithium ijzerfosfaat accu's zijn het populairst.

Een thuisaccu maakt je minder afhankelijk van het reguliere elektriciteitsnet, zorgt voor optimaal gebruik van je eigen duurzame stroom, en helpt je besparen op je energiefactuur. Een van de bekendste zoutwater batterijen is die van Greenrock, die vaak gebruikt wordt door mensen die off-grid willen leven.

Voordelen en nadelen zoutwater accu

Zoutwaterbatterijen hebben zeker hun voordelen, maar er zijn ook enkele nadelen die je in overweging moet nemen. Hier zijn de belangrijkste plus- en minpunten.

Voordelen:

 • Milieuvriendelijk. Zoutwater batterijen zijn een van de meest milieuvriendelijke thuisbatterijen omdat ze geen zware metalen, giftige chemicaliën of anorganische oplosmiddelen bevatten.
 • Veiligheid. Zoutwaterbatterijen hebben een zeer laag risico op brand of explosie.
 • Lange levensduur. Zoutwaterbatterijen hebben een gemiddelde levensduur van 20 jaar.
 • Bestand tegen extreme temperaturen. Ze functioneren goed bij zowel hoge als lage temperaturen.
 • Onderhoudsarm. Een zourtwaterbatterij vereist weinig onderhoud.

Nadelen:

 • Lage energiedichtheid. Dit betekent dat zoutwaterbatterijen doorgaans groter en zwaarder zijn dan andere types batterijen.
 • Minder geschikt voor hoge stroompieken. In vergelijking met sommige andere thuisbatterijen, kunnen zoutwaterbatterijen moeilijkheden ondervinden bij het leveren van hoge piekstromen.

Wat kost een zoutwaterbatterij?

De kosten van een zoutwater thuisbatterij schommelen tussen de €1.500 en €3.000. De precieze prijs hangt echter af van meerdere factoren, zoals de capaciteit, de bijzondere uitvoering en het merk.

Batterijen met een ruimere capaciteit zijn doorgaans prijziger dan kleinere exemplaren. Bovendien hanteren bekende merken met een solide reputatie en betrouwbare prestaties dikwijls een hogere prijs in vergelijking met minder gekende nieuwkomers.

De aankoopprijs van een zoutwater batterij ligt beneden die van andere typen thuisaccu's. Daar staat wel tegenover dat die andere typen een hogere piekstroom kunnen verwerken. Voor een tiny house of een kleine camper volstaat een zoutwaterbatterij meestal wel.

Huishouden

Gem. Verbruik per jaar

Benodigde capaciteit 

Kosten (incl. installatie)

1-2 personen

2.500 kWh

6 kWh

+/- €4.000

3-4 personen

3.500 kWh

8 kWh

+/- €8.000

5-6 personen

4.500 kWh

10 kWh

+/- €10.000

Energieopslag kan best ingewikkeld zijn...

Overweeg jij een thuisbatterij voor jouw woning, maar weet je niet zo goed wel merk en type aansluit bij jouw energiebehoeften of zonnepanelen installatie? 

Wij helpen je graag. Klik op de oranje knop en aan de hand van de ingevulde vragen ontvang je binnen 24 uur vrijblijvend en GRATIS advies voor jouw ideale accu set-up!

Alternatieven voor de zoutwaterbatterij

Hoewel zoutwaterbatterijen beslist hun voordelen hebben, bestaan er ook andere opties die misschien beter passen bij jouw specifieke noden. Hieronder belichten we enkele alternatieven voor thuisbatterijen.

Lithium-ion thuisbatterij

huawei luna 2000

Lithium-ion thuisbatterijen genieten op dit moment van grote populariteit vanwege hun prestaties bij piekbelastingen. Ze hebben een redelijk lange levensduur en zijn licht van gewicht.

Maar de lithium-ionbatterij bevat schaarse materialen zoals nikkel, kobalt, lithium en mangaan, wat ze een minder ecologisch verantwoorde keuze maakt. Ze zijn ook prijziger en minder brandveilig dan sommige alternatieven. Ook een lithium-ion accu kent voor- en nadelen.

Voordelen:

 • Hoog aantal laadcycli: een lithium-ionbatterij kan vele laad- en ontlaadcycli aan, wat ze duurzaam maakt.
 • Uitmuntende prestaties bij piekbelasting: ze doen het goed bij een hoge vraag naar stroom.
 • Licht van gewicht: lithium-ion batterijen hebben een hoge energiedichtheid en zijn daardoor relatief licht.
 • Weinig onderhoud nodig: een lithium-ion accu vraagt weinig tot geen onderhoud.

Nadelen:

 • Hoge prijs: een lithium-ionbatterij is doorgaans duurder dan veel andere opties.
 • Minder brandveilig: in vergelijking met zoutwaterbatterijen en sommige andere thuisbatterijen, zijn lithium-ion batterijen minder brandveilig.
 • Gebruik van schaarse materialen: de productie van lithium-ion batterijen

Lithium ijzerfosfaat thuisbatterij

enphase encharge

Lithium ijzerfosfaat batterijen, ook wel bekend als LiFePO4-batterijen, zijn een veilige en milieuvriendelijke vorm van thuisbatterijen. Ze kunnen meer stroom opslaan in een kleiner formaat en zijn vervaardigd uit milieuvriendelijke materialen zoals fosfaat, ijzer en lithium, die zelfs gerecycleerd kunnen worden.

Deze batterijen kunnen volledig ontladen worden, wat betekent dat ze veel hernieuwbare (zon)energie kunnen leveren voordat je ze weer moet opladen.

Voordelen:

 • Veiligheid: LiFePO4-batterijen hebben nauwelijks risico op explosies bij overlading, oververhitting, kortsluiting of beschadiging.
 • Hoge energiedichtheid: ze kunnen meer opgewekte zonne-energie opslaan in een kleiner volume, waardoor ze compacter en lichter zijn dan andere soorten batterijen.
 • Milieuvriendelijk: de materialen in LiFePO4-batterijen bevatten geen giftige stoffen en zijn daarmee niet schadelijk voor het milieu.
 • Diep ontladen: zze kunnen tot wel 95% worden ontladen, waardoor ze ideaal zijn voor situaties waarin er langdurig veel energie nodig is.

Nadelen:

 • Dure aanschafprijs: de aanschafkosten voor LiFePO4 batterijen zijn hoger dan voor de andere opties.

Loodzuur thuisbatterij

loodzuuraccu

Loodzuurthuisbatterijen zijn een van de oudste uitvoeringen van thuisbatterijen en bestaan uit lood, zwavelzuur en water. Ze zijn betrouwbaar door vele jaren gebruik en zijn over het algemeen de meest betaalbare optie voor thuisbatterijen. Wel hebben ze enkele beperkingen om in gedachten te houden.

Voordelen:

 • Lage kosten: loodzuurbatterijen zijn over het algemeen de meest betaalbare thuisbatterijen, wat ze aantrekkelijk maakt voor mensen met een beperkt budget.
 • Beschikbaarheid: ze zijn veel verkrijgbaar en hebben een lange geschiedenis van betrouwbaar gebruik.

Nadelen:

 • Groot en zware batterij: loodzuurbatterijen zijn groter en zwaarder dan lithium-ionbatterijen, wat betekent dat je voldoende ruimte nodig hebt voor installatie.
 • Kortere levensduur: in vergelijking met lithium-ionbatterijen hebben loodzuurbatterijen een kortere levensduur.
 • Minder diep ontladen: in vergelijking met lithium-ionbatterijen kunnen ze minder diep worden ontladen voordat ze beschadigd raken.

Zoutwateraccu kopen

Als je geïnteresseerd bent in het aanschaffen van een zoutwateraccu, is het verstandig om verschillende aanbieders en offertes te vergelijken. ThuisbatterijBelgië.be helpt je hiermee!

Doe je via ons een aanvraag? Dan weet je zeker dat je advies krijgt van een erkende installateur. Zo weet je zeker dat je de beste zoutwateraccu vindt voor jouw situatie.

Vul ons formulier in en ontvang tot wel 4 vrijblijvende offertjes van geschikte aanbieders bij jou uit de buurt. Service en kwaliteit gaan bij ons hand in hand.

 Bronnen 


Bakels, K. (z.d.). GreenRock Zoutwater Batterij | Veilig én duurzaam. Grijs naar groen. https://grijsnaargroen.nl/energieopslag-greenrock-zoutwaterbatterij

Coomans, P. (z.d.). Zoutwater thuisbatterij - Green House Solutions - jouw partner in hernieuwbare energie. Green House Solutions. https://www.greenhousesolutions.be/particulier/thuisbatterij/zoutwater-thuisbatterij/

Veelgestelde vragen

Hoe lang gaat een zoutwaterbatterij mee?

Een zoutwaterbatterij gaat tot wel 20 jaar mee. Gedurende deze periode behoudt de batterij zijn prestaties.

Zit er een premie op een zoutwater thuisaccu?

Per 1 juni 2024 komt de premie op thuisbatterijen definitief te vervallen.

Welke capaciteit thuisbatterij heb ik nodig?

Het wordt aanbevolen om een thuisbatterij met een capaciteit van 1,5 kWh per kWp aan zonnepanelen aan te schaffen.

Waar mag je een thuisbatterij plaatsen?

Een thuisbatterij kun je het beste plaatsen in een koele, droge ruimte waar voldoende ruimte beschikbaar is.

Kan je een thuisbatterij zelf installeren?

Het is mogelijk een thuisbatterij zelf te installeren, echter raden we aan dit door een erkende installateur te laten doen, zo ben je zeker van een juiste plaatsing en behoud je recht op garantie!

Over de auteur Jerry van Es

Al jarenlang ben ik gepassioneerd over duurzame energie en geloof ik in de kracht van thuisbatterijen en andere groene oplossingen. Mijn achtergrond als ondernemer heeft mij doen besluiten om België verder te helpen om minder afhankelijk te worden van het elektriciteitsnet. Mijn motto? "Energie van Vandaag - Comfort voor Morgen"

Wat anderen over ons zeggen:

Fleur uit Haarlem

J. Gommers uit Assen

Thom IJben uit Hoorn

Mevr. Lievers uit Best

>