fbpx

Een Thuisbatterij iets voor jou?

Ontdek binnen 1 minuut of een Thuisbatterij interessant kan zijn voor jou met onze gratis check!

Gratis & Vrijblijvend

 • Home
 • /
 • Terugverdientijd thuisbatterij

Terugverdientijd thuisbatterij

Jerry van Es

Ben je geïnteresseerd in het gebruik van een thuisbatterij en vraag je je af wanneer dit een rendabele investering wordt? Dan zit je hier goed! In dit artikel zullen we diep ingaan op de terugverdientijd van een thuisbatterij. We bespreken de gemiddelde terugverdientijd, de factoren die deze beïnvloeden, en hoe je de terugverdientijd het beste kunt berekenen.

Samenvatting

http://thuisbatterijbelgie.be/

Geen goesting om alles te lezen? Hier vind je de belangrijkste informatie kort samengevat.

 • Momenteel duurt het gemiddeld 7 tot 10 jaar voordat je investering voor een thuisaccu is terugverdiend
 • De exacte terugverdientijd berekenen kan alleen als we weten hoe jouw energieverbruik eruit ziet

💰🤑 ThuisbatterijBelgië is een onafhankelijk collectief van installateurs door het hele land. Ontvang 4 op maat gemaakte offertes in je mailbox en bespaar tijd èn geld! 💰🤑 

>> Ja, ik wil vrijblijvend advies voor een thuisbatterij

Gemiddelde terugverdientijd thuisbatterij

De terugverdientijd van een thuisbatterij, de periode waarin de investeringskosten worden teruggewonnen door de besparingen, varieert meestal tussen de 7 en 10 jaar.

Deze periode kan echter sterk variëren afhankelijk van de situatie. Het exacte moment waarop de terugverdientijd wordt bereikt, hangt af van diverse factoren, zoals de totale kosten, je energieovereenkomst, de lokale energieprijzen en je jaarlijkse energieverbruik.

Bijvoorbeeld, huishoudens met een hoger dagelijks energieverbruik zullen over het algemeen sneller de voordelen zien van hun investering in een thuisbatterij. Voor een huishouden met een laag energieverbruik kan de terugverdientijd oplopen tot wel 15 jaar. Wil je weten waar je aan toe bent? Onze specialisten controleren het graag voor je.

thuisbatterij belgie

Hoe werkt een thuisbatterij?

Factoren die de terugverdientijd beïnvloeden

De terugverdientijd van een thuisbatterij is een complexe berekening die beïnvloed wordt door meerdere factoren. Hieronder belichten we de factoren om je een completer beeld te geven.

Totale kosten van de thuisbatterij

Een van de belangrijkste factoren voor het bepalen van de terugverdientijd is de totale investering in de thuisbatterij. Over het algemeen geldt: hoe hoger de aankoopkosten, hoe langer het duurt om deze kosten terug te verdienen.


De uiteindelijke kostprijs van een thuisbatterij wordt bepaald door de capaciteit, het merk, de omvormer en het type batterij dat je kiest. Zo zijn batterijen met een grotere capaciteit duurder dan batterijen met een kleinere capaciteit.

Energiecontract

Het soort energiecontract dat je hebt, speelt ook een rol in de terugverdientijd van een thuisbatterij. Als je een hoog tarief per kilowattuur betaalt, wordt het gebruik van zelf opgewekte zonne-energie nog aantrekkelijker.


Door je thuisbatterij te gebruiken, kun je tijdens piekuren overschakelen op opgeslagen zonne-energie, waardoor je minder energie hoeft te kopen van het elektriciteitsnet en uiteindelijk bespaart op je energiefactuur.

Levensduur

De terugverdientijd wordt eveneens beïnvloed door de gemiddelde levensduur van de batterij. Als een batterij een langere levensduur heeft, betekent dit dat je langer kunt genieten van de voordelen ervan.


De initiële kosten van de batterij kunnen dus gespreid worden over een langere periode, wat de jaarlijkse kosten verlaagt en de kans verhoogt dat de besparingen op energiekosten uiteindelijk de aankoopkosten van de batterij overtreffen.

Energieopslag kan best ingewikkeld zijn...

Overweeg jij een thuisbatterij voor jouw woning, maar weet je niet zo goed wel merk en type aansluit bij jouw energiebehoeften of zonnepanelen installatie? 

Wij helpen je graag. Klik op de oranje knop en aan de hand van de ingevulde vragen ontvang je binnen 24 uur vrijblijvend en GRATIS advies voor jouw ideale accu set-up!

Terugverdientijd thuisbatterij berekenen

Je kunt de terugverdientijd van een thuisbatterij berekenen door de totale investeringskosten van de thuisbatterij te delen door de jaarlijkse besparing die de batterij met zich meebrengt. De formule ziet er dan als volgt uit:
totale investeringskosten / jaarlijkse besparing = terugverdientijd thuisbatterij
 • De totale investeringskosten omvatten de aankoopprijs van de thuisbatterij, de installatiekosten en eventuele extra uitgaven, zoals voor een omvormer.
 • De jaarlijkse besparing bestaat uit de financiële voordelen die voortvloeien uit het gebruik van de thuisbatterij, zoals de besparingen op het jaarlijkse energieverbruik.

Voorbeeld:
thuisbatterij levert jaarlijks een aanzienlijke besparing op van €800 op je energiefactuur. De huidige terugverdientijd zou dan berekend worden als volgt: €10.000 / €800 = 12,5. Dit houdt in dat het ongeveer 12,5 jaar zal duren voordat je de volledige investering terugverdiend hebt met de jaarlijkse besparingen.

LET OP! Bovenstaande berekening is enkel indicatief. De werkelijke terugverdientijd kan variëren afhankelijk van diverse factoren. Voor een accurate berekening van de terugverdientijd is het sterk aan te raden om contact op te nemen met een specialist in thuisbatterijen.

thuisbatterij kWh

Tips om terugverdientijd te verlagen

Wil je de terugverdientijd van de thuisbatterij verder verkorten? Dan moet je nog meer besparen op de kosten van de thuisbatterij. Hieronder vind je enkele tips die je kunnen helpen.
 • Vergelijk aanbieders: Voordat je een thuisbatterij koopt, is het belangrijk om verschillende leveranciers te vergelijken. Bekijk hun prijzen, aanbod en beoordelingen om de beste prijs-kwaliteit thuisbatterij te vinden. Dit kun je uiteraard doen via ThuisbatterijBelgië.
 • Zelf installatie thuisbatterij: Als je handig bent en kennis hebt van elektrische installaties, kun je overwegen om de thuisbatterij zelf te installeren. Hiermee bespaar je op installatiekosten.
 • Overweeg tweedehands batterijen: Gebruikte batterijen kunnen de aankoopprijs aanzienlijk verlagen. Zorg er echter voor dat ze nog in goede staat zijn.
 • Koop bij een lokale leverancier: Dit voorkomt hoge transportkosten van leveranciers die ver moeten reizen voor de installatie.

Hulp nodig met de berekening?

Als je wilt weten hoe snel je de investering in een thuisbatterij terugverdient, is het verstandig om hulp te vragen van een erkende installateur. Zij beschikken over de nodige kennis en ervaring om precies voor jou uit te rekenen hoe lang het duurt voordat de kosten van de batterij zichzelf terugbetalen.

Een handige manier om meerdere offertes te ontvangen, is via ons formulier. Vul het in en ontvang tot wel vier vrijblijvende offertes. Zo krijg je een duidelijk beeld van de mogelijkheden en kun je om advies vragen!

 Bronnen 


Hoe werkt een thuisbatterij? (z.d.). Vereniging Eigen Huis. https://www.eigenhuis.nl/verduurzamen/maatregelen/zonne-energie/hoe-werkt-een-thuisbatterij

Wat is een thuisaccu en hoe werkt deze met zonnepanelen? | Essent. (z.d.). https://www.essent.nl/kennisbank/zonnepanelen/hoe-werken-zonnepanelen/thuisaccu

Veelgestelde vragen

Vanaf wanneer is een thuisbatterij rendabel?

Een thuisbatterij wordt rendabel nadat je de initiële investeringskosten hebt terugverdiend.

Welke soort thuisbatterij is het beste?

Het beste type thuisbatterij is doorgaans de lithium-ionbatterij.

Hoeveel kost een thuisbatterij?

De kosten van een thuisbatterij variëren, maar liggen gemiddeld tussen de €5.000 en €10.000.

Wanneer wordt een thuisbatterij interessant?

Een thuisbatterij wordt interessant om aan te schaffen vanaf 2025, wanneer de salderingsregeling wordt afgebouwd.

Over de auteur Jerry van Es

Al jarenlang ben ik gepassioneerd over duurzame energie en geloof ik in de kracht van thuisbatterijen en andere groene oplossingen. Mijn achtergrond als ondernemer heeft mij doen besluiten om België verder te helpen om minder afhankelijk te worden van het elektriciteitsnet. Mijn motto? "Energie van Vandaag - Comfort voor Morgen"

Wat anderen over ons zeggen:

Fleur uit Haarlem

J. Gommers uit Assen

Thom IJben uit Hoorn

Mevr. Lievers uit Best

>