fbpx

Een Thuisbatterij iets voor jou?

Ontdek binnen 1 minuut of een Thuisbatterij interessant kan zijn voor jou met onze gratis check!

Gratis & Vrijblijvend

  • Home
  • /
  • Thuisbatterij als noodstroom
Jerry van Es
Gepubliceerd op: april 9, 2024

Stroompannes kunnen veel last veroorzaken en in sommige situaties zelfs gevaarlijk zijn. Het gebruik van een thuisbatterij als noodstroomvoorziening wordt daardoor alsmaar populairder. In dit artikel bekijken we de mogelijkheid om een batterij in te zetten tijdens een stroompanne en geven we je advies over het vinden van de beste thuisbatterij voor jouw situatie!

Is een thuisbatterij ook als noodstroom te gebruiken?

Een thuisbatterij kan absoluut dienen als een noodstroomvoorziening om te vermijden dat je zonder stroom valt tijdens een stroompanne. Een thuisbatterij stockeert de elektriciteit die overdag wordt opgewekt door je zonnepanelen, en geeft die opgeslagen energie later terug aan je woning wanneer dit nodig is.

Als er een stroomonderbreking plaatsvindt, kan een volgeladen thuisbatterij jouw woning en aangesloten toestellen tijdelijk van stroom voorzien. Zo blijven essentiële toestellen zoals verlichting, koelkasten en beveiligingssystemen functioneren. Dit kan helpen om de ongemakken van een stroompanne te verlichten en ervoor zorgen dat je basisbehoeftes tijdens die periode vervuld blijven.

Welke toestellen sluit je aan op een thuisbatterij?

Wanneer je een thuisbatterij inzet als noodstroomvoorziening, is het belangrijk om selectief te zijn bij het kiezen welke toestellen je erop aansluit. Thuisbatterijen hebben namelijk een beperkte capaciteit, wat betekent dat je keuzes moet maken over welke toestellen het belangrijkst voor je zijn om te kunnen blijven gebruiken tijdens een stroomonderbreking. Hieronder zetten we een aantal belangrijke toestellen op een rij die je kan overwegen om aan te sluiten op je thuisbatterij.

  • Je koelkast - Het aansluiten van je koelkast op de noodstroomvoorziening is cruciaal om bederfelijke levensmiddelen vers te houden
  • Verlichting - Bij een stroompanne is het aangenaam om niet in het donker te zitten. Daarom is het slim om enkele lampen in je huis aan te sluiten op de thuisaccu, voor extra comfort en veiligheid tijdens een stroomonderbreking.
  • Medische apparatuur - Als jijzelf of iemand in jouw gezin afhankelijk is van medische apparatuur, zoals een zuurstofconcentrator of een CPAP-machine, is het cruciaal deze op de thuisbatterij aan te sluiten. Zo ben je verzekerd dat je deze kan blijven gebruiken tijdens stroomuitval.
  • Aquaria - Voor mensen met vissen in een aquarium die gevoelig zijn voor temperatuurswisselingen, is het belangrijk om een betrouwbare stroomvoorziening te hebben. Door het aquariumfilter en de verwarming op de thuisbatterij aan te sluiten, zorg je ervoor dat jouw vissen in leven blijven.
  • Traplift - Heb je een traplift thuis waar iemand afhankelijk van is? Dan is het belangrijk deze aan te sluiten op de thuisbatterij. Zo blijf je ook tijdens een stroompanne mobiel.
  • Beveiligingssystemen en camera's - Wanneer je camera's of alarmsystemen hebt om je woning en bezittingen te beschermen, is het aan te raden deze aan te sluiten op de thuisbatterij. Zo blijven ze functioneren en blijft je huis veilig als de stroom uitvalt.
thuisbatterij kWh

Thuisaccu als antwoord op vervallen salderingsregeling (enkel voor Nederland)

Hoewel de functie van noodstroomvoorziening een handig extraatje is van een thuisbatterij, is dit niet het hoofddoel van deze batterij. Tot en met 2025 geldt de salderingsregeling, waardoor huiseigenaren overtollig opgewekte energie aan het elektriciteitsnet kunnen terugleveren en daarvoor credits krijgen. Deze credits kunnen vervolgens gebruikt worden wanneer er stroom van het elektriciteitsnet nodig is. Vanaf 2025 zal deze regeling geleidelijk verdwijnen.

Let op: deze regeling is alleen van toepassing in Nederland.

Met het afbouwen van de salderingsregeling wordt het minder voordelig om overtollige stroom terug te leveren aan het net. Sommige energieleveranciers overwegen zelfs om kosten aan te rekenen voor het terugleveren van stroom of doen dit al. De thuisbatterij wordt daarmee een slimme oplossing.

De thuisbatterij maakt het voor huishoudens mogelijk om de stroom, die opgewekt is door hun zonnepanelen wanneer de zon schijnt, op te slaan voor later gebruik. In plaats van de stroom tegen lage tarieven terug te leveren aan het net, kan deze opgewekte energie nu worden bewaard en gebruikt wanneer het nodig is. Hierdoor wordt er meer eigen zonne-energie verbruikt, zijn huishoudens minder afhankelijk van het elektriciteitsnet en dalen de energiekosten.

De beste thuisbatterijen voor noodstroom voorziening

Welke thuisbatterij het best is voor noodstroomvoorziening hangt sterk af van jouw specifieke noden en situatie. Er zijn verschillende bekende merken die thuisbatterijen van topkwaliteit aanbieden.

Opgelet! Deze merken behoren tot enkele van de meest gekende, maar het is altijd verstandig om een specialist naar jouw specifieke situatie te laten kijken. Op die manier ben je zeker dat je de beste thuisbatterij voor jouw situatie in huis haalt.

Tesla Powerwall

Tesla's Powerwall is een van de meest bekende en populaire thuisbatterijen op de markt. Met een capaciteit van 13,5 kWh kan deze batterij een doorsnee gezin van elektriciteit voorzien tijdens piekmomenten of stroompannes. Het heeft een compact en hedendaags ontwerp en een geschatte levensduur van 20 jaar. Het is wel een kostelijke optie.

tesla powerwall

LG Chem

LG is de koploper in lithium-ion batterijen. Deze batterij heeft een lichtgewicht ontwerp en stijlvol design waardoor ze gemakkelijk geïntegreerd kunnen worden in een woonomgeving. Een voordeel is ook dat ze meerdere capaciteiten van thuisbatterijen bieden om te voldoen aan diverse behoeftes.

lg thuisbatterij

Sonnen

Sonnen is een Duitse fabrikant die zich inzet voor propere en betaalbare energie voor iedereen. Ze hebben al veel onderscheidingen ontvangen voor hun producten en winnen snel aan populariteit. De Sonnen thuisbatterij heeft een verwachte levensduur van 20 jaar en komt met 10 jaar garantie. Het is een uitstekende keuze voor gezinnen die veel stroom verbruiken, bijvoorbeeld voor elektrische wagens of warmtepompen.

Advies over een thuisbatterij als noodstroomvoorziening

Ben je van plan een thuisbatterij te kopen? Vraag dan raad bij specialisten en vergelijk verschillende offertes. Met onze dienst kun je tot vier offertes aanvragen en vergelijken, geheel vrijblijvend. Zo ben je er zeker van dat je de ideale thuisbatterij vindt die aansluit bij jouw behoeften en budget.

De specialisten die de offertes verstrekken, kunnen je ook adviseren over het gebruik van een thuisaccu als noodstroomvoorziening.

Veelgestelde vragen

Hoe lang blijft stroom bewaard in een batterij?

Stroom blijft doorgaans enkele dagen bewaard in een batterij voor later gebruik.

Zit er premie op thuisbatterijen?

Helaas komt de premie te vervallen per 1-06-2024. Daarna zijn er geen kostenbesparende maatregelen meer.

Werken zonnepanelen nog als de elektriciteit uitvalt?

Zonnepanelen functioneren enkel tijdens een elektriciteitspanne als ze verbonden zijn met een thuisbatterij voor noodenergie.

 Bronnen 


AccuSelect | een thuisbatterij voor stroomuitval. (z.d.).
https://accuselect.nl/thuisbatterij/off-grid

offgridcentrum.nl. (z.d.). Thuisbatterij & noodstroom systemen archieven.
https://www.offgridcentrum.nl/product-category/complete-zonne-energie-systemen/on-grid-zonne-energie-systemen/energieopslag-back-up-systemen/

Insert Content Template or Symbol
Over de auteur Jerry van Es

Al jarenlang ben ik gepassioneerd over duurzame energie en geloof ik in de kracht van thuisbatterijen en andere groene oplossingen. Mijn achtergrond als ondernemer heeft mij doen besluiten om België verder te helpen om minder afhankelijk te worden van het elektriciteitsnet. Mijn motto? "Energie van Vandaag - Comfort voor Morgen"

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Wat anderen over ons zeggen:

Fleur uit Haarlem

J. Gommers uit Assen

Thom IJben uit Hoorn

Mevr. Lievers uit Best

>