fbpx

Een Thuisbatterij iets voor jou?

Ontdek binnen 1 minuut of een Thuisbatterij interessant kan zijn voor jou met onze gratis check!

Gratis & Vrijblijvend

 • Home
 • /
 • Alle soorten thuisbatterijen en types (+ uitleg)

Alle soorten thuisbatterijen en types (+ uitleg)

Jerry van Es

Als je een thuisbatterij wilt kopen om de zonne-energie van je zonnepanelen op te slaan, kom je heel wat informatie tegen. Je zal merken dat de aankoop van een thuisbatterij best ingewikkeld kan zijn. Er wordt onder meer gepraat over opslagcapaciteit, laadcycli en ontlaadvermogen. Daarbovenop zijn er verschillende soorten thuisbatterijen waaruit je kan kiezen

In dit artikel zetten we de thuisaccu soorten voor je op een rijtje. We leggen duidelijk uit wat de verschillen zijn zodat je precies weet welk type thuisbatterij bij jouw wensen aansluit!

Samenvatting

http://thuisbatterijbelgie.be/

Geen goesting om alles te lezen? Hier vind je de belangrijkste informatie kort samengevat.

 • Er zijn drie verschillende soorten batterijen: lithium, loodzuur en zoutwater
 • Lithiumbatterijen leveren de beste prestaties
 • Loodzuurbatterijen zijn het voordeligst maar ook minder geschikt voor de meeste huishoudens

💰🤑 ThuisbatterijBelgië is een onafhankelijk collectief van installateurs door het hele land. Ontvang 4 op maat gemaakte offertes in je mailbox en bespaar tijd èn geld! 💰🤑 

>> Ja, ik wil vrijblijvend advies voor een thuisbatterij

Welke soorten thuisbatterijen zijn er?

Er zijn 3 soorten thuisbatterijen te onderscheiden, namelijk: zoutwater batterijen, Lithium batterijen en loodzuur batterijen. Onderstaand lichten we de verschillende thuisbatterij soorten aan je toe; waar ze uit bestaan, hun voordelen én hun nadelen!

Loodzuurbatterij

De loodzuur thuisbatterij is de goedkoopste thuisbatterij op de markt. De accu bestaat uit bestanddelen als water, zwavelzuur en lood. Dit type thuisbatterij is geschikt om een gemiddeld energie vermogen te voorzien.

Een loodzuur batterij beschikt net als een zoutwaterbatterij over een lage energiedichtheid waardoor het formaat van de accu groot uitvalt. Daarnaast heeft loodzuur accu een minder lange levensduur, gemiddeld zo’n 8 á 10 jaar i.p.v. 15 á 20 jaar. Dat is ook de reden dat de kosten van deze thuisaccu lager liggen.

Bij dit type is diep ontladen niet mogelijk. Het maximale ontladingsvermogen bedraagt 50% wat dus ook betekent dat je slechts 50% van de totale hoeveelheid opgeslagen energie.

De prijs van een loodzuur thuisaccu ligt op ongeveer €3.700 euro. Hiervoor wordt de accu ook geïnstalleerd en aangesloten. Afhankelijk van o.a. het ontlaad vermogen en opslagcapaciteit kunnen de kosten tot ongeveer 1000 euro hoger of lager uitvallen.

Voordelen:

 • Goedkoopste thuisbatterij vergeleken met andere thuisbatterij soorten;
 • Techniek bestaat al een langere tijd.

Nadelen:

 • Lage energiedichtheid;
 • Bevat giftige en gevaarlijke stoffen;
 • Minder lange levensduur;
 • Regelmatig onderhoud.
loodzuuraccu

Voorbeeld van een loodzuur batterij

Voor wie?

Heb je veel plaats voor een grote en zware batterij en is de (lage) prijs het belangrijkste in je aankoopbeslissing? Dan kan een loodzuur thuisbatterij een passende keuze zijn. Houd er wel rekening mee dat deze tot niet meer dan 50% te ontladen is. Onze specialisten kijken graag met je mee om te zien of deze optie goed bij jouw wensen aansluit.

Energieopslag kan best ingewikkeld zijn...

Overweeg jij een thuisbatterij voor jouw woning, maar weet je niet zo goed wel merk en type aansluit bij jouw energiebehoeften of zonnepanelen installatie? 

Wij helpen je graag. Klik op de oranje knop en aan de hand van de ingevulde vragen ontvang je binnen 24 uur vrijblijvend en GRATIS advies voor jouw ideale accu set-up!

Zoutwater accu

Je kunt je overtollige elektriciteit ook opslaan in een zoutwateraccu. Voor een zoutwaterbatterij wordt alleen gebruikgemaakt van natuurlijke materialen De zoutwateraccu is daarmee de milieuvriendelijkste thuisbatterij en sluit dus volledig aan bij de groene stroom die je zonnepanelen opwekken. 

De batterij bestaat uit een bak gevuld met zoet en zout water. Elektriciteit ontstaat zodra het zoete water in contact komt met het zoute water.

De zoutwateraccu heeft echter een lagere energiedichtheid waardoor het formaat van de accu groter is dan dat van andere types thuisbatterijen. Ook is er een limiet aan de hoeveelheid stroom die ze per uur kunnen leveren. Het gebruik van meerdere toestellen op hetzelfde moment wordt daardoor lastig.

De prijs van een zoutwater thuisbatterij is vergelijkbaar met die van lithium ion batterijen. Net als bij lithium-ionbatterijen kun je rekening houden met een minimale investering van €4.250,- om je zonne-energie op te slaan. Als je kiest voor een thuisaccu met een heel hoge opslagcapaciteit (15kWh) kunnen deze kosten oplopen tot ongeveer €11.000,-. De genoemde prijzen zijn inclusief het plaatsen en installeren van de thuisbatterij.

Voordelen:

 • Milieuvriendelijkste thuisbatterij;
 • Onderhoudsvrij;
 • Kan goed tegen hoge (+ 50 °C) en lage (-5 °C) temperaturen.

Nadelen:

 • Lage energiedichtheid;
 • Kan mar een beperkte hoeveelheid energie tegelijkertijd ontladen.
zouwater accu voorbeeld

Voorbeeld van een zoutwater thuisbatterij

Voor wie?

Wil je zonne-energie opslaan maar heb je niet veel toestellen die je tegelijkertijd wilt gebruiken (laag piekvermogen)? Dan is een zoutwater thuisbatterij zeker geschikt. De batterij vergt (bijna) geen onderhoud en gaat tot wel 20 jaar mee!

Lithium thuisbatterij

Van alle soorten thuisbatterijen presteert de Lithium Ion het beste tijdens piekbelastingen. Ze hebben ook nog een behoorlijk lange levensduur, zijn licht en vragen weinig onderhoud. 

Een Lithium thuisbatterij is echter samengesteld uit schaarse grondstoffen en zware metalen zoals nikkel, kobalt, lithium en mangaan. Een lithiumbatterij kost ongeveer evenveel als de eerder vermelde zoutwater thuisbatterij.

Reken op een gemiddelde prijs van zo'n €7.400 voor een thuisbatterij met 6,5 kWh opslagcapaciteit (inclusief installatie). Als je voor een lager opslagvermogen kiest, zal de prijs rond de €5.000 liggen. Voor een grotere capaciteit betaal je uiteraard meer.

Binnen de lithiumbatterijen zijn er ook twee verschillende types beschikbaar, namelijk 'lithium ion' en 'lithium ijzerfosfaat'. Een thuisaccu op basis van lithium ijzerfosfaat is nog brandveiliger en heeft meestal een hoger piekvermogen. Ook de levensduur is vaak langer. Zowel lithium-ion als lithium ijzerfosfaat (LIFEPO4) thuisaccu’s zijn dus zeer geschikt.

Voordelen:

 • Hoog aantal laadcycli;
 • Lithium ion en LIFEPO4 batterijen presteren het beste tijdens piekbelastingen;
 • Licht van gewicht dankzij de hoge energiedichtheid;
 • Geen onderhoud vereist.

Nadelen:

 • Duurste batterijen op de markt;
huawei luna 2000

Voorbeeld van een lithium ionbatterij

Voor wie?

Lithium ion batterijen zijn voor huiseigenaren die geen compromis willen sluiten over het gebruik van de thuisbatterij. Met een lithium ion batterij kun je zonder zorgen de wasmachine laten draaien, tv kijken en eten opwarmen in de microgolfoven zonder bang te zijn dat de batterij het begeeft.

Welk type thuisaccu past het beste bij jou?

De meest geschikte thuisbatterij voor jou hangt af van je persoonlijke voorkeuren! Moet jouw thuisbatterij een hoge piekbelasting aankunnen? Of is voor jou de milieuvriendelijkheid van de accu belangrijker?

In de onderstaande tabel geven we een overzicht van de verschillende eigenschappen van thuisaccu's. Zo zie je direct welke thuisaccu voldoet aan jouw behoeften!

Thuisbatterij

Zoutwater

Lithium Ion / LiFePO4

Loodzuur

Piekvermogen

+

+++

++

Brandveilig

+++

+

++

Milieuvriendelijkheid

+++

+

+

Levensduur

++

+++

+

Prijs

++

+

+++

Welk type thuisbatterij heeft de kleinste impact op het milieu?

Zoutwateraccu's zijn het milieuvriendelijkst. Dit is een relatief nieuwe technologie die gebruikmaakt van zoet en zout water en vrij is van zware metalen.

Welk type thuisbatterij is het duurste?

Zowel zoutwater- als lithium-ion thuisbatterijen behoren tot de duurste. De prijzen voor zowel zoutwateraccu's als lithium-ion batterijen starten vaak vanaf ongeveer €3500. Voor die prijs krijg je maar 3.5 kWh opslagcapaciteit terug, terwijl de meeste gezinnen minstens het dubbele nodig hebben.

Bij welke thuisaccu kan ik de meeste stroom tegelijk gebruiken?

Lithium-ion thuisbatterijen kunnen de hoogste piekbelasting aan. Als het voor jou belangrijk is om meerdere (zware) toestellen tegelijkertijd te gebruiken, dan is dit type thuisbatterij het meest geschikt.

Hulp of advies nodig?

Ondanks de tabel hierboven blijkt het voor consumenten (en bedrijven) vaak lastig te bepalen welk type thuisbatterij zij nodig hebben. Dat is voor ons geen enkel probleem! ThuisbatterijBelgië is opgericht om jou te ondersteunen in het aankoopproces.

Samen bekijken we hoeveel stroom je dagelijks gebruikt en wat de maximale piekbelasting 's avonds is. We nemen ook je huidige opstelling van zonnepanelen onder de loep. Met al deze informatie kunnen we een gefundeerd advies geven over het juiste type thuisbatterij.

Als je kiest voor samenwerking met ThuisbatterijBelgië, is het goed om te weten dat je altijd te maken hebt met een erkende installateur met jarenlange ervaring. Wil je een offerte aanvragen of heb je een vraag over de verschillende soorten thuisbatterijen? Klik dan hier. Ons team staat voor je klaar!

 Bronnen 


Thuisbatterij: prijs, voordelen en soorten [Overzicht]. (z.d.). BOBEX (bobex-web007). https://www.bobex.nl/nl-nl/thuisbatterij/

Milieu Centraal. (z.d.). Thuisbatterij: zonne-energie opslaan. https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/zonnepanelen/thuisbatterij-zonne-energie-opslaan/

Over de auteur Jerry van Es

Al jarenlang ben ik gepassioneerd over duurzame energie en geloof ik in de kracht van thuisbatterijen en andere groene oplossingen. Mijn achtergrond als ondernemer heeft mij doen besluiten om België verder te helpen om minder afhankelijk te worden van het elektriciteitsnet. Mijn motto? "Energie van Vandaag - Comfort voor Morgen"

Wat anderen over ons zeggen:

Fleur uit Haarlem

J. Gommers uit Assen

Thom IJben uit Hoorn

Mevr. Lievers uit Best

>