fbpx

Een Thuisbatterij iets voor jou?

Ontdek binnen 1 minuut of een Thuisbatterij interessant kan zijn voor jou met onze gratis check!

Gratis & Vrijblijvend

 • Home
 • /
 • Thuisbatterij met zonnepanelen

Thuisbatterij met zonnepanelen

Jerry van Es

Op zoek naar een thuisbatterij om het maximale uit je zonnepanelen te halen? In dit artikel ontdek je hoe thuisbatterijen met zonnepanelen werken, waarom het een verstandige investering is, welke kosten je kunt verwachten, en hoe wij jou kunnen begeleiden bij het vinden van de perfecte thuisbatterij!

Samenvatting

http://thuisbatterijbelgie.be/

Geen goesting om alles te lezen? Hier vind je de belangrijkste informatie kort samengevat.

 • De combinatie van een thuisbatterij met zonnepanelen zorgt voor meer efficiëntie en een snellere terugverdientijd
 • Hoe meer zonnepanelen je installeert, hoe hoger de ROI
 • Voor een huishouden van 3-4 personen kun je rekening houden met ongeveer 15 zonnepanelen en een thuisaccu capaciteit van +- 10 kWh

💰🤑 ThuisbatterijBelgië is een onafhankelijk collectief van installateurs door het hele land. Ontvang 4 op maat gemaakte offertes in je mailbox en bespaar tijd èn geld! 💰🤑 

>> Ja, ik wil vrijblijvend advies voor een thuisbatterij

Wat is een thuisbatterij?

Een thuisbatterij, ook wel bekend als thuisaccu, is een apparaat om energie op te slaan die wordt opgewekt door zonnepanelen of andere duurzame energiebronnen. Het fungeert als een batterij die overtollige energie opvangt wanneer de energieproductie groter is dan het directe verbruik in huis. Later kan deze opgeslagen energie worden gebruikt wanneer de vraag naar elektriciteit hoger is dan de productie, zoals 's nachts of op bewolkte dagen.

Met een thuisbatterij word je zelfvoorzienender en minder afhankelijk van schommelende energieprijzen. Het vergroot je verbruik van zelf opgewekte zonnestroom, wat resulteert in lagere energiekosten doordat je minder afhankelijk bent van het elektriciteitsnet.

Hoe werkt een thuisbatterij met zonnepanelen?

De werking van een thuisbatterij met zonnepanelen verloopt via een aantal stappen. Hieronder zetten we deze stappen voor je uiteen.

Stap 1: Stroom opwekken met zonnepanelen

Zonnepanelen vangen zonlicht op en zetten dit om in elektriciteit door middel van fotovoltaïsche cellen. Deze energie wordt vervolgens gebruikt om de woning te voorzien van opgewekte stroom.

Stap 2: Opslag van overtollige energie

Wanneer de zonnepanelen meer elektriciteit hebben opgewekt dan de woning verbruikt, wordt het overschot aan energie opgeslagen in de thuisbatterij. Dit wordt gedaan om het later te gebruiken wanneer de zonnepanelen minder of geen energie opwekken.

Tip: een thuisbatterij met dynamisch elektriciteitscontract zorgt voor een hogere besparing

Stap 3: Gebruik van opgeslagen energie

Op momenten dat de zonnepanelen niet voldoende elektriciteit produceren om aan de energiebehoeften van de woning te voldoen, wordt de opgeslagen energie uit de thuisbatterij gebruikt. Dit zorgt voor een continue stroomvoorziening, zelfs wanneer het weinig of niet zonnig is.


Energieopslag kan best ingewikkeld zijn...

Overweeg jij een thuisbatterij voor jouw woning, maar weet je niet zo goed wel merk en type aansluit bij jouw energiebehoeften of zonnepanelen installatie? 

Wij helpen je graag. Klik op de oranje knop en aan de hand van de ingevulde vragen ontvang je binnen 24 uur vrijblijvend en GRATIS advies voor jouw ideale accu set-up!

Wat kost een thuisbatterij met zonnepanelen?

De prijs van een thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen bedraagt gemiddeld tussen de €9.000 en €14.000, afhankelijk van het aantal zonnepanelen en de grootte van de thuisaccu.

Houd er rekening mee dat 12 zonnepanelen inclusief montage ongeveer €6.000,- moet kosten. De prijs van een bijpassende thuisbatterij ligt tussen de €3.000 en €5.000. De volgende belangrijke punten zijn van invloed op de kosten van een thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen:

 1. Capaciteit van de batterij, de grootte van de batterij en de opslagcapaciteit zijn belangrijke factoren. Batterijen met een grote capaciteit zijn over het algemeen duurder. Hoe meer energie de batterij kan opslaan, hoe hoger de prijs.
 2. Installatiekosten, naast de kosten van de batterij zelf, moet ook rekening worden gehouden met de installatiekosten. Dit omvat het arbeidsloon voor het plaatsen van de batterij en eventuele aanpassingen aan het elektrische systeem van het huis.
 3. Type batterij, er zijn verschillende soorten thuisbatterijen beschikbaar op de markt, zoals lithium-ionbatterijen, zoutwaterbatterijen, en ijzerfosfaat accu's. Elk type heeft zijn eigen prijsklasse en eigenschappen die de kosten kunnen beïnvloeden.
 4. Het aantal zonnepanelen, hoe meer panelen je aanschaft, hoe hoger de initiële kosten zijn. Bij meer panelen heb je de installatie van de panelen en de accu wel sneller terugverdiend. Als de financiële investering geen probleem is voor jou, dan kun je het best kiezen voor extra zonnepanelen.

Hoeveel capaciteit heb jij nodig?

Huishouden

Gemiddeld elektriciteitsverbruik per jaar

Benodigde capaciteit 

Benodigde aantal panelen

Gemiddelde kosten (incl. installatie)

1-2 personen

2.500 kWh

6 kWh

8

+/- €8.750

3-4 personen

3.500 kWh

10 kWh

11

+/- 11.000

5-6 personen

4.500 kWh

15 kWh

15

+/- €14.000

*Bovenstaande thuisbatterij tarieven zijn inclusief installatie en installatiemateriaal.


thuisbatterij

De voordelen van een thuisbatterij met zonnepanelen

Het gebruik van een thuisbatterij ter aanvulling van je zonnepanelen biedt tal van voordelen. Hieronder sommen we de voordelen voor je op.

Voordelen

 • Zelfvoorzienend -Met een thuisbatterij kun je bijna volledig zelfvoorzienend worden. Je slaat de overtollige energie op die je zonnepanelen opwekken, zodat je die later kunt gebruiken, ook als de zon niet schijnt of het nacht is.
 • Optimalisatie van opgewekte zonne-energie - Door de overtollige energie van je zonnepanelen op te slaan, benut je je zonnepaneleninstallatie optimaal. Zo gaat er minder energie verloren en kun je meer zelf opgewekte elektriciteit verbruiken.
 • Besparing op energiekosten - Met een thuisbatterij hoef je minder elektriciteit van het net te halen. Daardoor kun je aanzienlijk besparen op je energiefactuur en zelfs volledig onafhankelijk van het net worden als je over een thuisbatterij beschikt met voldoende capaciteit in combinatie met zonnepanelen.

Zijn er premies?

Er is een einde gekomen aan de bekende thuisbatterij premie vanuit de Vlaamse overheid. Thuisbatterijen met een keuringsattest van na 31-03-2023 komen niet meer in aanmerking voor een premie Je kunt nog tot 9 maanden na de datum van de AEI-keuringsattest thuisbatterij premie opvragen. Vanaf 1 juni 2024 vervalt de regeling definitief.

Is een thuisbatterij met zonnepanelen interessant voor mij?

Ben je aan het overwegen of een thuisbatterij interessant is voor jou? Het antwoord hangt af van verschillende factoren, zoals je energieverbruik, het aantal zonnepanelen dat je bezit en de hoeveelheid groene stroom die je wilt opslaan.

Als je twijfelt, staan wij van ThuisbatterijBelgië klaar om je te adviseren en op weg te helpen naar de beste thuisbatterij voor jouw behoeften. Met ons deskundige advies en begeleiding kun je de juiste keuze maken die past bij jouw situatie en wensen.

 Bronnen 


Contany. (2023, 12 februari). Wat is de return on investment (roi) op zonnepanelen bij gebruik in schaijk? De Groene Bron.
https://degroenebron.nl/wat-is-de-return-on-investment-roi-op-zonnepanelen-bij-gebruik-in-schaijk/

Zonnepanelen, Y. V.-. E. (2022, 16 juni). Hoeveel zonnepanelen heb je nodig? https://www.consumentenbond.nl/zonnepanelen/hoeveel-zonnepanelen

Over de auteur Jerry van Es

Al jarenlang ben ik gepassioneerd over duurzame energie en geloof ik in de kracht van thuisbatterijen en andere groene oplossingen. Mijn achtergrond als ondernemer heeft mij doen besluiten om België verder te helpen om minder afhankelijk te worden van het elektriciteitsnet. Mijn motto? "Energie van Vandaag - Comfort voor Morgen"

Wat anderen over ons zeggen:

Fleur uit Haarlem

J. Gommers uit Assen

Thom IJben uit Hoorn

Mevr. Lievers uit Best

>