fbpx

Een Thuisbatterij iets voor jou?

Ontdek binnen 1 minuut of een Thuisbatterij interessant kan zijn voor jou met onze gratis check!

Gratis & Vrijblijvend

 • Home
 • /
 • Lithium-ion thuisbatterij

Lithium-ion thuisbatterij

Jerry van Es

Ben je op zoek naar een thuisbatterij en vraag je je af of de lithium-ion thuisbatterij de juiste keuze is voor jou? Dan ben je hier aan het juiste adres. In dit artikel vertellen we je alles over dit type batterij, wat het is, de voordelen en nadelen, de kosten, en mogelijke alternatieven. Zo weet je zeker of de lithium-ion batterij aan jouw wensen voldoet!

Samenvatting

http://thuisbatterijbelgie.be/

Geen goesting om alles te lezen? Hier vind je de belangrijkste informatie kort samengevat.

 • Lithium-ion accu's kunnen veel energie tegelijkertijd vrijgeven
 • Veel modellen gaan tot zeker 6.000 laadcycli mee
 • De kosten zijn hoger dan bij andere types

💰🤑 ThuisbatterijBelgië is een onafhankelijk collectief van installateurs door het hele land. Ontvang 4 op maat gemaakte offertes in je mailbox en bespaar tijd èn geld! 💰🤑 

>> Ja, ik wil vrijblijvend advies voor een thuisbatterij

Wat is een lithium-ion thuisbatterij?

Een Lithium-Ion thuisbatterij is een batterij voor het opslaan van (zonne-)energie van bijvoorbeeld zonnepanelen. Lithium-Ion accu's werken aan de hand van positief geladen ionen en negatief geladen elektronen.

Een thuisbatterij dient als energieopslag voor huishoudens. Met het gebruik van een thuisbatterij hoef je minder energie van het net te kopen en kun je jouw eigen geproduceerde stroom beter benutten. Op deze manier verlaag je jouw elektriciteitskosten en word je onafhankelijker van het net.

Er bestaan verschillende soorten thuisbatterijen, waarvan de lithium-ion thuisbatterij er één is. Lithium-ion batterijen zijn samengesteld uit meerdere metalen, waaronder nikkel, kobalt, lithium en mangaan.

Deze batterijen staan bekend om hun hoge energiedichtheid, uitstekende prestaties en lange levensduur. Bovendien zijn ze compact en beschikbaar met een grote opslagcapaciteit.

Energieopslag kan best ingewikkeld zijn...

Overweeg jij een thuisbatterij voor jouw woning, maar weet je niet zo goed wel merk en type aansluit bij jouw energiebehoeften of zonnepanelen installatie? 

Wij helpen je graag. Klik op de oranje knop en aan de hand van de ingevulde vragen ontvang je binnen 24 uur vrijblijvend en GRATIS advies voor jouw ideale accu set-up!

Voordelen en nadelen van lithium-ion thuisbatterijen

Een lithium-ion thuisbatterij kent, net zoals elke andere soort thuisbatterij, zowel voor- als nadelen. Hieronder zetten we de eigenschappen van lithium-ion thuisbatterijen voor je uiteen. Zo ben je zeker of dit een geschikte thuisaccu is voor jouw situatie.

Voordelen

 • Lange levensduur - Lithium-ion batterijen staan bekend om hun hoge aantal laadcycli. Dit betekent dat ze jarenlang meegaan voordat ze vervangen moeten worden.
 • Hoge prestaties tijdens piekbelastingen - Li-ion batterijen presteren goed bij hoge belasting, wat ideaal is voor huishoudens met een hoge energiebehoefte.
 • Hoge energiedichtheid - Dankzij deze eigenschap kunnen deze batterijen grote hoeveelheden zonne-energie opslaan, terwijl ze toch licht van gewicht blijven en weinig plaats innemen.
 • Minimaal onderhoud - In vergelijking met sommige andere thuisbatterijen vereisen lithium-ion batterijen weinig onderhoud.

Nadelen

 • Kosten - Lithium-ion thuisbatterijen behoren tot de duurste batterijen op de markt.
 • Minder brandveilig - Hoewel lithium-ion batterijen over het algemeen veilig zijn, ligt het brandgevaar bij dit type thuisbatterij hoger in vergelijking met andere batterijtypes.
 • Gebruikt schaarse grondstoffen - Voor de productie van lithium-ion batterijen zijn schaarse en gevaarlijke stoffen zoals kobalt en lithium nodig.
thuisbatterij belgie

Wat kost een Lithium-ion thuisbatterij?

Gemiddeld kost een lithium-ion thuisbatterij tussen de €3.500 en €10.000. De prijs hangt af van verschillende factoren, zoals de kwaliteit, het merk, het model en de capaciteit van de batterij. 

Hoe groter de capaciteit of hoe bekender het merk, des te hoger de kostprijs.

Een lithium-ion thuisbatterij is duurder in vergelijking met sommige andere types thuisbatterijen, maar wel iets voordeliger dan een Lithium IJzerfosfaat thuisbatterij. Je krijgt hier echter wel een hogere energiedichtheid, betrouwbare prestaties en een langere levensduur voor terug!

Huishouden

Gem. elektriciteits verbruik per jaar

Capaciteit van de thuisbatterij

Prijs thuisbatterij exclusief installatie

1-2 personen

2.500 kWh

5 kWh

+/- €2.200

3-4 personen

3.500 kWh

7,21 kWh

+/- €4.700

5-6 personen

4.500 kWh

10 kWh

+/- €7.200

Alternatieven voor lithium-ion thuisbatterij

Lithium-ion thuisbatterijen zijn erg populair, maar er bestaan ook alternatieven die misschien beter aansluiten bij jouw wensen of budget. Hieronder sommen we de alternatieven voor lithium-ion batterijen voor je op.

Lithium ijzerfosfaat thuisbatterij

Lithium ijzerfosfaat batterijen, ook wel LiFePO4 batterijen genoemd, vormen een veilig en milieuvriendelijk alternatief voor lithium-ion batterijen. Ze werken eveneens op basis van onder andere lithium.


Ze bieden een hoge energiedichtheid, wat betekent dat ze meer energie kunnen opslaan in een kleiner volume. LiFePO4-batterijen bevatten fosfaat, ijzer en lithium, wat milieuvriendelijke materialen zijn die zelfs hergebruikt kunnen worden.


Deze batterijen kunnen diep ontladen worden, wat inhoudt dat ze een grote hoeveelheid energie kunnen leveren voordat ze opgeladen moeten worden.

Voordelen

 • Veiligheid -  LiFePO4 batterijen hebben een minimaal risico op explosie bij overlading, oververhitting, kortsluiting of beschadiging.
 • Hoge energiedichtheid - Ze kunnen meer (zonne-)energie opslaan in een kleiner volume, waardoor ze compacter en lichter zijn dan andere soorten batterijen.
 • Milieuvriendelijk - De materialen in LiFePO4-batterijen zijn niet schadelijk voor het milieu en kunnen hergebruikt worden, wat dit type een duurzame keuze maakt.
 • Diep ontladen - Ze kunnen tot wel 95% ontladen worden, wat ze ideaal maakt voor situaties waar langdurig veel energie nodig is.

Nadelen

 • Dure aanschafprijs - De aanschafkosten voor LiFePO4 batterijen liggen hoger dan bij de andere opties.

Zoutwater thuisbatterij

De zoutwater thuisbatterijen zijn een milieuvriendelijk, veilig alternatief voor de lithium-ion batterij. Ze bestaan uit een kunststof krat die gevuld is met zout en zoet water. Bij contact tussen beide ontstaat er elektriciteit.


Het meest opvallende kenmerk van een zoutwater batterij is hun lange levensduur, met een gemiddelde van wel 20 jaar. Ze kunnen echter minder goed presteren tijdens stroompieken, wat wel een overweging is.

Voordelen

 • Milieuvriendelijk -  Zoutwaterbatterijen zijn gemaakt van natuurlijke materialen en zijn daarmee milieuvriendelijk.
 • Lange levensduur - Ze hebben een van de langste levensduur onder alle typen thuisbatterijen.

Nadelen

 • Matige prestaties bij piekbelastingen - Zoutwaterbatterijen zijn mogelijk niet zo geschikt voor huishoudens met hoge energiebehoeften.

Loodzuur thuisbatterij

Loodzuur thuisbatterijen zijn een van de oudste uitvoeringen van thuisbatterijen en bestaan uit lood, zwavelzuur en water. Ze zijn betrouwbaar en zijn over het algemeen de meest betaalbare optie voor thuisbatterijen. Wel hebben ze enkele beperkingen om in gedachten te houden.

Voordelen

 • Lage kosten - Loodzuur batterijen zijn de meest goedkope thuisbatterijen op de markt.
 • Beschikbaarheid - Ze zijn makkelijk verkrijgbaar en hebben een lange geschiedenis van betrouwbaar gebruik.

Nadelen

 • Groot en zwaar - Loodzuur batterijen zijn groter en zwaarder dan lithium-ion batterijen. Je moet hier dus ook een geschikte ruimte voor hebben om te installeren.
 • Kortere levensduur - In vergelijking met lithium-ion batterijen hebben loodzuur batterijen een kortere levensduur en kunnen ze minder diep worden ontladen voordat ze beschadigd raken.

Lithium-ion thuisbatterij kopen

Lithium-ion thuisbatterij kopen Benieuwd naar de kosten van een lithium-ion thuisbatterij voor jouw specifieke situatie? De beste eerste stap die je dan kunt zetten, is het vergelijken van offertes van meerdere installateurs of aanbieders. Vul ons formulier in en ontvang tot wel 4 vrijblijvende offertes!

Op deze manier weet je zeker dat je een thuisbatterij vindt die perfect aansluit op jouw specifieke behoeften. Via ThuisbatterijBelgië weet je zeker dat je altijd te maken hebt met een erkende installateur.

 Bronnen 


Zelf energie produceren. (2023, 18 oktober). Thuisbatterijen - zelf energie produceren. Zelf Energie Produceren.
https://www.zelfenergieproduceren.nl/kennisbank-duurzaam/opslag-van-energie/thuisbatterijen/

Hoe om te gaan met accu’s en (Lithium-ion)batterijen? - OZHZ. (2023, 24 februari). OZHZ. https://www.ozhz.nl/themas/gevaarlijke-stoffen/hoe-om-te-gaan-met-accus-en-lithium-ionbatterijen/

Over de auteur Jerry van Es

Al jarenlang ben ik gepassioneerd over duurzame energie en geloof ik in de kracht van thuisbatterijen en andere groene oplossingen. Mijn achtergrond als ondernemer heeft mij doen besluiten om België verder te helpen om minder afhankelijk te worden van het elektriciteitsnet. Mijn motto? "Energie van Vandaag - Comfort voor Morgen"

Wat anderen over ons zeggen:

Fleur uit Haarlem

J. Gommers uit Assen

Thom IJben uit Hoorn

Mevr. Lievers uit Best

>