fbpx

Een Thuisbatterij iets voor jou?

Ontdek binnen 1 minuut of een Thuisbatterij interessant kan zijn voor jou met onze gratis check!

Gratis & Vrijblijvend

 • Home
 • /
 • Thuisbatterij plaatsen; kosten, informatie en tips

Thuisbatterij plaatsen; kosten, informatie en tips

Jerry van Es

Samenvatting

http://thuisbatterijbelgie.be/

Geen goesting om alles te lezen? Hier vind je de belangrijkste informatie kort samengevat.

 • Je kunt een thuisaccu zelf installeren of dit laten doen
 • Als je de batterij zelf installeert, verlies je vaak de garantie
 • Zorg dat je de thuisbatterij altijd op een zo droog mogelijke en koele plaats installeert

💰🤑 ThuisbatterijBelgië is een onafhankelijk collectief van installateurs door het hele land. Ontvang 4 op maat gemaakte offertes in je mailbox en bespaar tijd èn geld! 💰🤑 

>> Ja, ik wil vrijblijvend advies voor een thuisbatterij

Wat is een thuisbatterij?

Een thuisbatterij is een apparaat dat elektriciteit opslaat die je zelf opgewekt. Deze elektriciteit komt vaak van zonnepanelen, maar kan ook van zonnecollectoren, een windturbine of een warmtepomp afkomstig zijn. De opgewekte elektriciteit kan later gebruikt worden, bijvoorbeeld als de zonnepanelen niet genoeg zonne-energie leveren om aan je energiebehoeften te voldoen.

Dit kan 's nachts gebeuren, tijdens piekverbruiksmomenten of op bewolkte dagen. Een thuisbatterij dient dus als een soort opslag voor niet-gebruikte stroom, waardoor je minder afhankelijk wordt van het elektriciteitsnet.

Wat kost het installeren van een thuisaccu?

De kosten voor het plaatsen van een thuisbatterij variëren, afhankelijk van hoe je de installatie aanpakt. Er zijn twee mogelijkheden: je kunt een vakman inschakelen voor de installatie, of je kunt beslissen om de installatie zelf te doen. Hieronder vind je meer informatie over beide opties en de bijbehorende kosten.

- Kosten voor het laten installeren van een thuisbatterij

Als je kiest voor een vakman voor de installatie, dan liggen de installatiekosten tussen de €500 en €1.000. De precieze kostprijs hangt natuurlijk af van de specialist die je kiest en de complexiteit van de installatie. We raden je aan om altijd een aantal offertes te vergelijken wanneer je een erkende installateur zoekt!

- Kosten voor het zelf plaatsen van een thuisbatterij

Als je ervoor kiest om de installatie zelf te doen, kun je aanzienlijk besparen op de installatiekosten. Voor deze optie is het echter belangrijk dat je over de nodige kennis en gereedschappen beschikt. Zelf een thuisbatterij installeren kan kostenbesparend zijn, maar komt ook met de nodige uitdagingen.

huawei luna 2000

Thuisbatterij laten plaatsen

Als je geen risico wilt lopen en zeker wilt zijn van een correcte plaatsing van je thuisbatterij, kun je ervoor kiezen om de plaatsing te laten uitvoeren door een ervaren vakman. Deze keuze om een thuisbatterij te plaatsen heeft zowel voor- als nadelen. Hieronder zetten we ze voor je op een rijtje!.

Voordelen van de plaatsing laten doen

 • Zekerheid van optimale werking: een professional zorgt ervoor dat de thuisbatterij correct wordt geïnstalleerd en optimaal functioneert.
 • Je ontvangt garantie: professionele installateurs bieden garantie op hun werk. Mochten er problemen ontstaan, dan kun je rekenen op herstellingen zonder bijkomende kosten.
 • Financiële voordelen: als de installatie door een vakman wordt uitgevoerd, blijf je in aanmerking komen voor eventuele premies.
 • Je krijgt advies: een ervaren installateur kan je adviseren over welk type thuisbatterij en welke opslagcapaciteit het beste bij je behoeften past.

Nadelen van de plaatsing laten doen

 • Bijkomende plaatsingskosten: het inschakelen van een professional brengt kosten met zich mee. Dit kan de investering in een thuisbatterij duurder maken.
 • Afhankelijk van derden: je bent afhankelijk van de planning en beschikbaarheid van de installateur, wat voor vertraging kan zorgen.

Energieopslag kan best ingewikkeld zijn...

Overweeg jij een thuisbatterij voor jouw woning, maar weet je niet zo goed wel merk en type aansluit bij jouw energiebehoeften of zonnepanelen installatie? 

Wij helpen je graag. Klik op de oranje knop en aan de hand van de ingevulde vragen ontvang je binnen 24 uur vrijblijvend en GRATIS advies voor jouw ideale accu set-up!

Thuisbatterij zelf plaatsen

Als je beschikt over de nodige ervaring, kennis en gereedschap, kun je zelf de thuisbatterij plaatsen. Ook deze keuze heeft zowel voor- als nadelen.

Voordelen van zelf de plaatsing doen

 • Je bespaart op plaatsingskosten: door zelf een thuisbatterij te plaatsen, kun je aanzienlijk besparen op de plaatsingskosten. Je hoeft namelijk geen specialist te betalen!
 • Meer controle: je bent niet afhankelijk van een derde partij, dus je hebt meer controle over hoe en wanneer je de thuisbatterij plaatst.

Nadelen van zelf de plaatsing doen

 • Kennis vereist: thuisbatterijen zijn complexe apparaten om te plaatsen. Zorg ervoor dat je over voldoende kennis beschikt om de plaatsing goed en veilig uit te voeren. Vooral bij het aansluiten van de thuisbatterij op het elektriciteitsnet kunnen zich gevaarlijke situaties voordoen als je niet weet wat je doet. Daarnaast moet je een omschakelrelais installeren die ervoor zorgt dat je kunt schakelen tussen stroom van de energieleverancier of de door jou opgeslagen stroom.
 • Juiste gereedschap nodig: naast kennis heb je ook het juiste gereedschap nodig om de plaatsing correct uit te voeren. Denk aan schroevendraaiers, moersleutels, kabelschaar, een meetinstrument, handschoenen en een veiligheidsbril.
 • Geen garantie meer: als je de thuisbatterij zelf plaatst, vervalt de garantie op de plaatsing. Eventuele fouten of problemen die later ontstaan, zul je dus zelf moeten betalen. Sommige producenten eisen zelfs dat de plaatsing wordt uitgevoerd door een door het merk erkende installateur.

 • Je hebt geen recht meer op premies: als je zelf je thuisbatterij plaatst, kom je niet meer in aanmerking voor eventuele premies.
thuisbatterij kWh

Wat heb ik nodig voor de installatie van een thuisbatterij?

Wil je een thuisbatterij installeren? Dan is het belangrijk om te weten welke benodigdheden hiervoor nodig zijn. Hieronder sommen we de benodigdheden voor je op! Zo ben je zeker dat je goed voorbereid aan de slag kan.

1. Een geschikte thuisbatterij

Allereerst heb je natuurlijk een geschikte thuisbatterij nodig. Er zijn veel verschillende merken en uitvoeringen van thuisbatterijen op de markt, verdiep je hierin of laat je adviseren. Zorg ervoor dat je de thuisbatterij kiest die perfect aansluit bij jouw specifieke energiebehoeften en budget.

2. Een set zonnepanelen

Bij het gebruik van een thuisbatterij om energie op te slaan, moet je natuurlijk eerst elektriciteit opwekken. Veel mensen gebruiken zonnepanelen hiervoor, omdat die doorgaans de meeste stroom produceren.

3. Elektrische bedrading en aansluitingen

Zorg ervoor dat je de juiste bedrading en aansluitingen in huis hebt om de thuisbatterij aan je elektrische systeem te koppelen. Als je dit niet zelf kunt doen, overweeg dan om een professionele elektricien in te schakelen.

4. Een bidirectionele omvormer

Voor een soepele samenwerking tussen jouw zonnepanelen en thuisbatterij, heb je een bidirectionele omvormer nodig. Zonnepanelen produceren namelijk gelijkstroom, dit is niet de stroom die je direct in huis kan gebruiken. Een omvormer zet gelijkstroom (DC) om in wisselstroom (AC), dit kan wel in huis gebruikt worden.

5. Een digitale meter

Het is aan te raden ook een monitoringssysteem te installeren. Hiermee kun je de prestaties van de thuisbatterij volgen en beheren. Zo behoud je altijd inzicht in het energieverbruik en de opslagcapaciteit van de batterij.

6. Ruimte voor de thuisbatterij

Zorg ervoor dat je een geschikte ruimte hebt waar je de thuisbatterij kan installeren. Een thuisbatterij kun je het beste plaatsen in een koele, droge ruimte met voldoende ruimte. Een kelder of garage kunnen geschikte opties zijn. Er zijn ook modellen die wel tegen water kunnen en buiten geplaatst kunnen worden.

>> Wij verzorgen de installatie van alle soorten accu's inclusief Duitse thuisbatterijen.

Installatiekosten thuisbatterij

Het plaatsen en installeren van een thuisbatterij brengt jammer genoeg ook kosten met zich mee. De installatiekosten voor een thuisbatterij schommelen gemiddeld tussen de €500 en €1.000. Het verschil in prijs hangt af van of je de thuisbatterij samen met zonnepanelen installeert of apart laat plaatsen.


Als je besluit om de thuisbatterij samen met zonnepanelen te installeren, zullen de installatiekosten relatief gezien lager uitvallen dan wanneer je de batterij apart laat plaatsen.

Besparen op je thuisbatterij installatie?

De kosten voor het installeren van een thuisbatterij kunnen sterk variëren naargelang de aanbieder. Om te verzekeren dat je de beste deal vindt, is het ten zeerste aangeraden om installateurs te vergelijken.

Via ons handige formulier kun je helemaal vrijblijvend tot wel 4 offertes aanvragen en vergelijken. Op die manier ben je verzekerd dat je de beste installateur vindt!

 Bronnen 


Elise. (2022, 6 januari). Thuisbatterij installeren: zelf plaatsen of laten doen? BOBEX (bobex-web008).
https://www.bobex.be/nl-be/thuisbatterij/installeren/

Een thuisbatterij installeren: dit heb je nodig | Ecobouwers. (z.d.). https://www.ecobouwers.be/duurzaam-bouwen/artikels/een-thuisbatterij-installeren-dit-heb-je-nodig

Veelgestelde vragen

Waar moet je de thuisbatterij plaatsen?

Er is geen specifieke plaats waar je de thuisbatterij moet installeren, maar het is wel aan te raden om deze op een plek te zetten waar jonge kinderen niet gemakkelijk bij kunnen. Afhankelijk van het type accu kan deze verschillende chemische stoffen bevatten.

Batterijen met een IP55-certificering zijn volledig spuitwaterdicht en kunnen ook buitenshuis geplaatst worden. Als jouw accu geen IP55-certificering heeft, is het belangrijk deze op een droge plaats te installeren. Lees hier meer over de waterdichtheid van batterijen.

Kan ik een thuisbatterij zelf installeren?

Het zelf installeren van een thuisbatterij is complex. Indien je niet over de nodige technische kennis beschikt, is het wijsheid een professional in te schakelen voor de installatie.

Hoe moet je een thuisbatterij aansluiten op omvormer?

Vooraleer je de thuisbatterij aansluit op de omvormer, moet je eerst grondig controleren of alle aansluitingen correct zijn. Bedenk dat wanneer je een accu in combinatie met zonnepanelen gebruikt, je hiervoor een bidirectionele omvormer nodig hebt.

Welke thuisbatterij is het beste?

De keuze voor de beste thuisbatterij hangt af van verscheidene factoren, maar over het algemeen zijn lithium-ionaccu's een populaire keuze vanwege hun lange levensduur en grote opslagcapaciteit.

Over de auteur Jerry van Es

Al jarenlang ben ik gepassioneerd over duurzame energie en geloof ik in de kracht van thuisbatterijen en andere groene oplossingen. Mijn achtergrond als ondernemer heeft mij doen besluiten om België verder te helpen om minder afhankelijk te worden van het elektriciteitsnet. Mijn motto? "Energie van Vandaag - Comfort voor Morgen"

Wat anderen over ons zeggen:

Fleur uit Haarlem

J. Gommers uit Assen

Thom IJben uit Hoorn

Mevr. Lievers uit Best

>