Ben je benieuwd naar thuisbatterijen en hun werking? In dit artikel vertellen we je er alles over; wat een thuisbatterij is, hoe een thuisbatterij werkt, de verschillende soorten en de kosten. We houden de uitleg over de werking zo eenvoudig mogelijk. Zo ben je zeker goed ingelicht vooraleer je een beslissing neemt!
💰🤑 ThuisbatterijBelgië is een onafhankelijk collectief van installateurs door het hele land. Ontvang 4 op maat gemaakte offertes in je mailbox en bespaar tijd èn geld! 💰🤑
>> Ja, ik wil vrijblijvend advies voor een thuisbatterij
Wat is een thuisbatterij?
Een thuisbatterij is een grote herlaadbare batterij voor je huis. Het slaat de overtollige (zonne-)energie op die op dat moment niet verbruikt wordt. Deze opgeslagen energie kun je later gebruiken op een moment dat dat wel nodig is, meestal 's avonds of 's nachts.
Door het gebruik van een thuisbatterij moet je dus minder stroom van het net halen. Alleen als de thuisbatterij leeg is, zal je weer elektriciteit van het netwerk gebruiken. Een thuisbatterij helpt je dus zelfvoorzienend te zijn en minder afhankelijk van het elektriciteitsnet.
Hoe werkt een thuisbatterij?
Een thuisbatterij werkt in de meeste gevallen samen met zonnepanelen om elektriciteit op te slaan. Als de zonnepanelen elektriciteit opwekken, wordt deze opgewekte energie eerst naar het huis geleid. Als er geen stroom nodig is, of als er stroom overschiet, wordt deze overtollige elektriciteit opgeslagen in de thuisbatterij voor later gebruik.Als er later op de dag of 's avonds stroom nodig is in huis en de zonnepanelen op dat moment geen elektriciteit produceren, wordt de benodigde elektriciteit uit de thuisbatterij gehaald. Zo vermijd je dat je elektriciteit van het elektriciteitsnet moet halen. Elke batterij heeft een maximaal piekvermogen. Dit geeft aan hoeveel kWh de elektrische toestellen tegelijkertijd kunnen gebruiken.
Thuisbatterijen helpen gezinnen dus om onafhankelijker te worden van het elektriciteitsnet en hun elektriciteitsfactuur te verlagen. Je kunt het zien als een soort energiereserve die overdag wordt opgeladen door de zonnepanelen en 's nachts of op bewolkte dagen wordt gebruikt.
Dit maakt het mogelijk om de zonne-energie optimaal te gebruiken en te zorgen dat overtollige stroom niet verloren gaat.
Hoe zit een thuisbatterij ineen?
Een thuisbatterij heeft verschillende onderdelen die samen zorgen voor het opslaan van overtollige opgewekte elektriciteit. Hieronder zetten we de belangrijkste componenten voor jou op een rij!- Battery Management System (BMS)
Het BMS is het brein van de thuisbatterij. Het zorgt ervoor dat de batterijen naar behoren functioneren en dat ze efficiënt opgeladen en ontladen worden. Het beschermt de accu's ook tegen overladen, oververhitting en andere mogelijke schade. - Modulaire batterijen
Thuisbatterijen bestaan vaak uit meerdere modulaire batterijen, afhankelijk van de gewenste capaciteit. Deze batterijen slaan de overtollige elektriciteit op en vormen zo de energiereserve van het systeem. - Omvormer
Het laatste onderdeel van het thuisbatterijsysteem is de omvormer. Deze zet de gelijkstroom, opgewekt door de zonnepanelen, om in bruikbare wisselstroom die je thuis gebruikt. Een omvormer die zowel compatibel is met de zonnepanelen als met de thuisbatterij wordt een hybride omvormer of bidirectionele omvormer genoemd.
Energieopslag kan best ingewikkeld zijn...
Overweeg jij een thuisbatterij voor jouw woning, maar weet je niet zo goed wel merk en type aansluit bij jouw energiebehoeften of zonnepanelen installatie?
Wij helpen je graag. Klik op de oranje knop en aan de hand van de ingevulde vragen ontvang je binnen 24 uur vrijblijvend en GRATIS advies voor jouw ideale accu set-up!
Verschillende soorten
Het type batterij heeft ook een invloed op de werking van een thuisbatterij. Thuisbatterijen bestaan in diverse soorten, elk met hun specifieke eigenschappen en voordelen. Natuurlijk hebben ze allemaal hetzelfde doel; namelijk het opslaan en gebruiken van overtollige zonne-energie.Hieronder bespreken we kort de drie meest voorkomende types thuisbatterijen en voor welke situatie ze geschikt zijn.
Lithium-ion batterij
De lithium-ion thuisbatterijen zijn de populairste keuze. Ze hebben een hoge energiedichtheid, wat wil zeggen dat ze veel energie kunnen opslaan in verhouding tot hun afmeting.
Een ander voordeel is de snelle oplaadtijd; de batterij kan vlug opgeladen worden wanneer er overtollige energie voorhanden is. Lithium batterijen zijn dus ideaal voor gezinnen die op zoek zijn naar een krachtige thuisbatterij. Naast lithium-ion bestaan er ook lithium ijzerfosfaat accu's.
Loodzuurbatterij
Loodzuurbatterijen zijn al jarenlang op de markt en staan bekend om hun betrouwbaarheid. Ze zijn over het algemeen goedkoper dan lithium-ion batterijen, wat ze aantrekkelijk maakt voor gezinnen met een kleiner budget.
Het nadeel van loodzuurbatterijen is echter hun levensduur. Deze is korter dan die van andere batterijen, meestal tussen de 5 en 10 jaar.
Bovendien hebben ze een lagere energiedichtheid, wat betekent dat ze minder opgewekte energie opslaan in dezelfde hoeveelheid ruimte. De batterijen zijn daardoor ook groter en zwaarder.
Zoutwaterbatterij
De zoutwater thuisbatterij vormt het milieuvriendelijke alternatief voor de andere batterijen. Dit type batterij bevat geen schadelijke stoffen en heeft daardoor een minimale impact op het milieu. Dit maakt ze een populaire keuze bij mensen die duurzaamheid belangrijk vinden en graag groene energie gebruiken.
Een nadeel van de zoutwater batterij is de lagere energiedichtheid, waardoor ze groter van formaat en zwaarder zijn.
Voordelen van een thuisbatterij
Een thuisbatterij biedt diverse voordelen, zowel op financieel als praktisch vlak. Hier zijn de voordelen opgelijst:Kosten thuisbatterij
Een thuisbatterij kost gemiddeld tussen de € 4.000 en € 10.000, installatie inbegrepen. De werkelijke kosten hangen echter af van verschillende factoren. Hieronder zetten we deze factoren voor je op een rij, zodat je een duidelijk beeld krijgt van het kostenplaatje van een thuisbatterij!
- Type batterij
Het type batterij dat je kiest, zoals lithium, loodzuur of zoutwater, speelt een grote rol in de totale kosten. Zo zijn lithium-ion thuisbatterijen doorgaans duurder dan loodzuurbatterijen, maar bieden ze wel een langere levensduur en betere prestaties. - Gewenste capaciteit
Ook de capaciteit van de thuisbatterijis een belangrijke factor. Hoe groter de capaciteit, hoe meer zonne-energie de batterij kan opslaan. Dit beïnvloedt de kosten, aangezien grotere batterijen meer materiaal vereisen. - Merk
Er zijn verschillende merken thuisbatterijen beschikbaar, elk met hun eigen prijskaartje. Sommige merken zijn duurder dan andere. Het is verstandig om meerdere offertes te vergelijken, zodat je verzekerd bent van de beste prijs-kwaliteitsverhouding. - Installatiekosten
De installatiekosten beïnvloeden ook de totaalprijs. Deze kosten variëren naargelang de gekozen installateurs en de complexiteit van de installatie. Ook hier loont het om verschillende offertes naast elkaar te leggen.
Thuisbatterij vergelijken via ThuisbatterijBelgië
Wil je ook stroom opslaan om deze op voordelige momenten te gebruiken en zo te besparen op je maandelijkse energiefactuur? Wij staan paraat om je te helpen!
Door ons formulier in te vullen ontvang je tot 4 offertes van thuisbatterij installateurs in jouw regio. Zo kun je eenvoudig de prijzen vergelijken en weet je waarop je moet letten.
Bronnen
Hoe werkt een thuisbatterij? (z.d.). Vereniging Eigen Huis. https://www.eigenhuis.nl/verduurzamen/maatregelen/zonne-energie/hoe-werkt-een-thuisbatterij
Wat is een thuisaccu en hoe werkt deze met zonnepanelen? | Essent. (z.d.). https://www.essent.nl/kennisbank/zonnepanelen/hoe-werken-zonnepanelen/thuisaccu
Veelgestelde vragen
Een thuisbatterij gaat je afhankelijkheid van het elektriciteitsnet verminderen, maar volledige onafhankelijkheid is meestal niet haalbaar. Dit omdat je bij weinig zonlicht nog wel eens beroep moet doen op de energie van het net. Thuisbatterijen worden dus voornamelijk ingezet op momenten dat de zon niet schijnt.
De grootte van een thuisbatterij hangt af van het vermogen en het type thuisbatterij. De meeste thuisbatterijen zijn qua grootte te vergelijken met een gasketel. Ook de opslagcapaciteit speelt een rol. Hoe meer opgewekte energie je wil opslaan, hoe groter de thuisaccu wordt.
Helaas komt de premie te vervallen per 1-06-2024. Daarna zijn er geen kostenbesparende maatregelen meer.
Er zijn voldoende huishoudens die wel stroom willen opslaan maar zelf geen zonne-energie uit zonnepanelen opwekken. Ook zonder zelf geproduceerde stroom van zonnepanelen kan een thuisbatterij van nut zijn. Bijvoorbeeld wanneer je gebruikmaakt van een thuisbatterij met dynamisch energiecontract. Je kunt dan bijvoorbeeld de goedkopere elektriciteit 's nachts van het net halen om overdag te gebruiken.