fbpx

Een Thuisbatterij iets voor jou?

Ontdek binnen 1 minuut of een Thuisbatterij interessant kan zijn voor jou met onze gratis check!

Gratis & Vrijblijvend

  • Home
  • /
  • Thuisbatterij kopen: waarop moet je letten? [Koopgids]

Thuisbatterij kopen: waarop moet je letten? [Koopgids]

Jerry van Es

Overweeg je om een thuisbatterij aan te schaffen? Dan zijn er enkele cruciale punten waar je aandacht aan moet besteden. In dit artikel zetten we deze aandachtspunten voor je op een rij, zodat je verzekerd bent van de beste thuisbatterij voor jouw unieke situatie!

Samenvatting

http://thuisbatterijbelgie.be/

Geen goesting om alles te lezen? Hier vind je de belangrijkste informatie kort samengevat.

  • Het meest essentiële kenmerk bij het kopen van een thuisbatterij is de opslagcapaciteit in kWh
  • Er bestaan drie verschillende types thuisbatterijen
  • De hoeveelheid energie die de batterij kan leveren wordt het vermogen genoemd

💰🤑 ThuisbatterijBelgië is een onafhankelijk collectief van installateurs door het hele land. Ontvang 4 op maat gemaakte offertes in je mailbox en bespaar tijd èn geld! 💰🤑 

>> Ja, ik wil vrijblijvend advies voor een thuisbatterij

Thuisbatterij kopen?

Als je van plan bent een thuisbatterij aan te schaffen, zijn er verschillende factoren waar je rekening mee moet houden. We nemen ze hier één voor één met je door.

Opslagvermogen

Een van de eerste beslissingen die je moet nemen bij de aankoop van een thuisbatterij is de keuze van de opslagcapaciteit. Thuisbatterijen zijn beschikbaar in uiteenlopende capaciteiten, gaande van 2 kWh tot 5 kWh of zelfs 20 kWh. Maar hoe bepaal je nu welke opslagcapaciteit het best bij jouw situatie past?


Het algemene advies luidt om een batterij te kiezen met een capaciteit van 1,5 kWh per kilowattpiek (kWp) aan zonnepanelen. Stel dat je een installatie van zonnepanelen hebt met een vermogen van 4 kWp, dan wordt een thuisbatterij met een capaciteit van 6 kWh (1,5 kWh x 4 kWp) aangeraden. Dit zou voldoende opslag moeten bieden om de overdag opgewekte zonne-energie op te slaan voor gebruik op een later tijdstip.


In onderstaande tabel zetten we de aanbevolen batterijcapaciteit op basis van je zonnepaneleninstallatie!

Zonnepanelen (kWp)

Aanbevolen batterijcapaciteit (kWh)

2 kWp

3 kWh

4 kWp

6 kWh

6 kWp

9 kWh

8 kWp

12 kWh

10 kWp

15 kWh

Wil je er zeker van zijn dat je de juiste capaciteit voor jouw thuisbatterij kiest? Dan is het verstandig om deskundig advies in te winnen, wat je gemakkelijk kunt doen via ons formulier op ThuisbatterijBelgië.be.

Specialisten zullen je energieverbruik grondig analyseren en bepalen welke capaciteit het best bij jouw situatie past. Als je bijvoorbeeld overdag veel elektriciteit verbruikt, kan het nodig zijn om een grotere batterij te overwegen.

Met het advies van een specialist maak je zeker de juiste keuze.

Levensduur (laadcycli)

Het kopen van een thuisbatterij doe je met het oog op de lange termijn. Daarom is de levensduur een belangrijk aspect. Hoe lang een thuisbatterij meegaat, hangt vooral af van het aantal keren dat je hem kunt opladen en ontladen. Een volledige cyclus van opladen en ontladen noemen we een laadcyclus.


De meeste thuisbatterijen hebben tussen de 3.000 en 8.000 laadcycli, waarna de kwaliteit geleidelijk afneemt. Wil je langdurig plezier hebben van jouw thuisbatterij? Kies dan voor een model met een hoog aantal laadcycli. Dit garandeert een langere levensduur.


Hoewel de levensduur na het bereiken van het aantal laadcycli niet per se ten einde is en de batterij nog functioneert, neemt de prestatie wel af. Daarom beschouwen we het aantal keren dat de thuisaccu zonne-energie kan opslaan en afgeven als de levensduur, ook al is de accu daarna niet meteen defect. Duitse thuisbatterijen staan bekend om een lange levensduur.

thuisbatterij belgie

Type accu

Bij de aankoop van een thuisbatterij is het essentieel om het geschikte type zonnepanelenbatterij te kiezen. Er zijn diverse types thuisbatterijen op de markt, elk met hun specifieke voordelen en nadelen. Hieronder geven we je een overzicht.

  • Lithiumbatterij

Lithiumbatterijen vormen de meest gangbare optie voor thuisgebruik. Er bestaan twee soorten; Lithium-ion en lithium ijzerfosfaat (ook bekend als LiFePO4 thuisbatterijen). Deze batterijen kenmerken zich door een hoge energiedichtheid, wat inhoudt dat ze veel opgewekte energie kunnen opslaan in een relatief klein volume. Hierdoor zijn lithiumbatterijen compacter en lichter dan andere typen.

Bovendien hebben ze een relatief lange levensduur en vereisen ze weinig onderhoud. Een nadeel is dat ze schaarse grondstoffen bevatten, duurder zijn dan andere opties en een lager brandveiligheidsniveau hebben. Lithium-ionbatterijen zijn bijzonder geschikt voor wie een aanzienlijke hoeveelheid energie moet opslaan, zoals voor het opladen van een elektrische auto.

  • Loodzuurbatterij

Loodzuurbatterijen zijn de voordeligste keuze op de markt. Deze batterijen staan bekend om hun betrouwbaarheid en zijn eenvoudig te recyclen. Ze hebben echter een lagere energiedichtheid en zijn groter dan lithium-ionbatterijen. Ook de levensduur van loodzuurbatterijen is over het algemeen korter. Loodzuurbatterijen zijn een prima optie voor situaties waarin het budget beperkt is.

  • Zoutwaterbatterij

Zoutwaterbatterijen vormen de meest ecologische keuze onder de thuisbatterijen. Ze gebruiken milieuvriendelijke materialen, kunnen volledig ontladen worden en hebben met een levensduur van 20 jaar de langste levensduur van alle batterijtypes. Het is wel belangrijk te beseffen dat ze groter zijn en minder stroom per uur genereren. Zoutwaterbatterijen worden vaak ingezet in off-grid systemen.

Afmetingen en gewicht

Thuisbatterijen kunnen verschillen in afmetingen en gewicht. Hoe groot en zwaar een thuisbatterij is, hangt af van het type en de capaciteit van de batterij. Over het algemeen geldt dat batterijen met een hoger vermogen groter en zwaarder zijn. Ook zijn loodzuur- en zoutwaterbatterijen vanwege hun lagere energiedichtheid groter en zwaarder dan lithium-ion batterijen.


Zorg ervoor dat je genoeg plaats hebt voor de thuisbatterij die je wilt kopen en dat de locatie geschikt is voor de installatie.

Rendement

Het rendement van een thuisbatterij is een belangrijke factor om rekening mee te houden. Het rendement geeft aan hoe efficiënt de batterij energie kan opslaan en vrijgeven. Een hoger rendement betekent dat er minder energie verloren gaat tijdens het laad- en ontlaadproces.


Over het algemeen hebben lithium-ion batterijen het hoogste rendement, meestal rond de 95%. De andere soorten batterijen halen vaak niet meer dan 70% rendement. Als je zo weinig mogelijk energie wil verspillen, is het aan te raden een batterij te kopen met een hoog rendement.

Energieopslag kan best ingewikkeld zijn...

Overweeg jij een thuisbatterij voor jouw woning, maar weet je niet zo goed wel merk en type aansluit bij jouw energiebehoeften of zonnepanelen installatie? 

Wij helpen je graag. Klik op de oranje knop en aan de hand van de ingevulde vragen ontvang je binnen 24 uur vrijblijvend en GRATIS advies voor jouw ideale accu set-up!

IP waarde

Het kan zijn dat je binnen geen geschikte plek hebt om een thuisbatterij te plaatsen, je kan een thuisbatterij eventueel ook buiten plaatsen. Als je van plan bent je thuisbatterij buiten te plaatsen, is de IP-waarde een belangrijke factor om op te letten.


De IP-waarde geeft aan in hoeverre de behuizing van de batterij vuil- en waterafstotend is. Hoe hoger de IP-waarde, hoe beter de thuisbatterij bestand is tegen vocht en vuil.

Geluid

Een thuisbatterij maakt zelf meestal geen geluid. Het geluid dat je mogelijk hoort, komt meestal van de geïntegreerde omvormer die de batterij laadt en ontlaadt. Als de omvormer zich in huis bevindt, kan het geluid als hinderlijk ervaren worden.


Het geluidsniveau kan echter beperkt worden wanneer de installatie wordt uitgevoerd door een professionele installateur. Vaak plaatsen zij de omvormer en de batterij zo dat ze zich buiten gehoorafstand van de leefruimtes bevinden.

thuisbatterij kWh

Houdt rekening met de kosten

De prijs van een thuisbatterij kan variëren afhankelijk van verscheidene factoren. Gemiddeld schommelen de kosten tussen €3.500 en €10.000, maar de uiteindelijke prijs hangt sterk af van het merk thuisbatterij, de capaciteit, het type en mogelijke bijkomende installatiekosten.

Het is van belang je degelijk te informeren over de kosten van een thuisbatterij en rekening te houden met je budget. Alhoewel de investering in een thuisbatterij aanvankelijk hoog kan lijken, moet je in overweging nemen dat het op termijn aanzienlijke besparingen op je energiefactuur kan opleveren, zeker als je zonnepanelen hebt.

Zorg ervoor dat je een batterij kiest die niet enkel voldoet aan je energiebehoeften, maar ook aan je financiële mogelijkheden!

Thuisaccu kopen - Conclusie

Bij de aanschaf van een thuisbatterij dien je op vele factoren te letten. Het correcte opslagvermogen, levensduur, type batterij, afmetingen, rendement, IP-waarde, geluid en kosten zijn allemaal belangrijke overwegingen bij de aankoop van de juiste thuisbatterij.

ThuisbatterijBelgië helpt je graag!

Als je hulp nodig hebt bij het vergelijken van batterijen en prijzen, kan je gebruikmaken van onze gratis dienst. Via ons kan je vrijblijvend tot 4 offertes aanvragen en vergelijken. Zo ben je verzekerd dat je de thuisbatterij vindt die bij jouw behoeften en budget past en kan je om advies vragen!

 Bronnen 


Zonnepanelen, Y. V.-. E. (2022, 11 juli). Thuisbatterij zonnepanelen. https://www.consumentenbond.nl/zonnepanelen/accu-zonnepanelen

Solvari, & Solvari. (2023, 9 november). Thuisaccu voor zonnepanelen. Zonnepanelen.net. https://www.zonnepanelen.net/thuisaccu/

Veelgestelde vragen

Kan ik een thuisbatterij of thuisaccu kopen en zelf plaatsen?

Je kunt zelf een thuisbatterij aanschaffen en plaatsen als je voldoende kennis hebt van elektrotechniek. Toch wordt het afgeraden en bij veel merken vervalt de garantie van zodra je de batterij laat installeren door een niet-erkende installateur.

Hoeveel opslag capaciteit heb ik nodig?

Over het algemeen wordt aangeraden om 1,5 kWh opslagcapaciteit te voorzien per geïnstalleerde kilowattpiek (kWp) zonnepanelen.

Hoe lang behoudt een thuisbatterij opgewekte stroom?

Een thuisbatterij kan de opgewekte stroom enkele uren tot enkele dagen behouden, afhankelijk van de capaciteit van de batterij en het energieverbrui

Waar mag een thuisbatterij geplaatst worden?

Een thuisbatterij moet in een koele, droge ruimte geïnstalleerd worden. Een garage, kelder of technische ruimte zijn bijgevolg zeer geschikt. Sommige thuisbatterijen kunnen ook buiten geplaatst worden, controleer hiervoor de IP-waarde.

Is een thuisbatterij rendabel?

Een thuisbatterij aankopen is een verstandige investering omdat je de opgewekte zonnestroom zelf kunt opslaan en gebruiken wanneer nodig. Dit is voordeliger dan wanneer je elektriciteit van het elektriciteitsnet aankoopt.

Waarom heb je een omvormer nodig voor een thuisbatterij?

Een omvormer is noodzakelijk voor een thuisbatterij omdat deze de gelijkstroom (DC) die door de batterij wordt geleverd, omzet in wisselstroom (AC), die geschikt is voor gebruik thuis of om terug te leveren aan het energienet.

Over de auteur Jerry van Es

Al jarenlang ben ik gepassioneerd over duurzame energie en geloof ik in de kracht van thuisbatterijen en andere groene oplossingen. Mijn achtergrond als ondernemer heeft mij doen besluiten om België verder te helpen om minder afhankelijk te worden van het elektriciteitsnet. Mijn motto? "Energie van Vandaag - Comfort voor Morgen"

Wat anderen over ons zeggen:

Fleur uit Haarlem

J. Gommers uit Assen

Thom IJben uit Hoorn

Mevr. Lievers uit Best

>