fbpx

Een Thuisbatterij iets voor jou?

Ontdek binnen 1 minuut of een Thuisbatterij interessant kan zijn voor jou met onze gratis check!

Gratis & Vrijblijvend

  • Home
  • /
  • Levensduur thuisbatterijen
Jerry van Es
Gepubliceerd op: april 8, 2024

Vooraleer je een thuisbatterij gaat aanschaffen, wil je uiteraard weten hoe lang je daar gebruik van kunt maken. Thuisbatterijen winnen aan populariteit en producenten zorgen ervoor dat de batterijen steeds langer meegaan. We leggen je precies uit hoe het zit met de gemiddelde levensduur van een thuisaccu.

Hoe lang gaat een thuisbatterij mee?

Gemiddeld gaat een thuisbatterij tussen de 12 tot 20 jaar mee. Hoe lang een thuisbatterij effectief meegaat, hangt af van meerdere factoren, namelijk: de kwaliteit van de thuisbatterij en het aantal laadcycli van de thuisbatterij.

Op de vraag ‘hoe lang gaat een thuisbatterij mee?’ is geen pasklaar antwoord te geven. In één laadcyclus kan de batterij zich volledig opladen en ontladen. Een thuisbatterij heeft een maximaal aantal keer dat het zich volledig kan opladen en ontladen. Een goedkopere thuisbatterij van mindere kwaliteit heeft een lager aantal ‘laadcycli’ dan een duurdere thuisbatterij van betere kwaliteit. Duurdere thuisbatterijen gaan daarom gemiddeld langer mee dan goedkopere thuisbatterijen.

Er zijn ook verschillende types thuisaccu's die een andere levensduur hebben. Zoutwaterbatterijen gaan het langste mee terwijl loodzuurbatterijen het minst lang meegaan.

Energieopslag kan best ingewikkeld zijn...

Overweeg jij een thuisbatterij voor jouw woning, maar weet je niet zo goed wel merk en type aansluit bij jouw energiebehoeften of zonnepanelen installatie? 

Wij helpen je graag. Klik op de oranje knop en aan de hand van de ingevulde vragen ontvang je binnen 24 uur vrijblijvend en GRATIS advies voor jouw ideale accu set-up!

Laadcycli

De levensduur van een thuisbatterij wordt voornamelijk bepaald door het aantal laadcycli. Dit is verreweg de belangrijkste factor die invloed heeft op de verwachte levensduur: het aantal laadcycli. Het aantal laadcycli geeft aan hoe vaak de accu kan worden op- en ontladen. Het principe is hetzelfde als bij een laptop of smartphone. Elke keer dat je deze opnieuw oplaadt, gaat dit ten koste van de uiteindelijke levensduur.

Als je vooraf wilt weten wat de levensduur van een thuisbatterij is, kun je dit vooraf controleren. Iedere thuisaccu wordt namelijk geleverd met een vooraf gespecificeerd minimum aantal laadcycli.

Levensduur thuisbatterij per type

Levensduur zoutwater thuisbatterij

De zoutwater thuisbatterij heeft de langste levensduur van alle soorten thuisbatterijen. De gemiddelde levensduur van een thuisbatterij van dit type is 20 jaar! Het is gebaseerd op een nieuwe technologie wat resulteert in een lange levensduur en extreem veel laadcycli.

zouwater accu voorbeeld

Levensduur lithium thuisbatterij

Na de zoutwater batterij komen de lithium-ion batterijen op de tweede plaats. Met een levensduur van ongeveer 17 jaar (maximaal 20) is dit type toch het meest populair. Dat komt omdat dit type goed bestand is tegen een hoge piekbelasting. Kwalitatieve lithium-ion batterijen gaan vaak minimaal 5.000 laadcycli mee.

huawei luna 2000

Levensduur loodzuur thuisbatterij

Op de laatste plaats qua levensduur staat de loodzuur thuisbatterij. In de praktijk worden dit type batterijen bijna niet verkocht, althans niet voor thuisgebruik.

Levensduur thuisbatterij verlengen

Er zijn verschillende manieren waarop je de levensduur van jouw thuisaccu kunt verlengen. Hieronder zetten we ze je voor je op een rijtje!

1. Zorg dat de thuisbatterij correct geïnstalleerd wordt
Het verlengen van de levensduur begint bij een correcte installatie. Voor het optimaal functioneren van jouw thuisbatterij, moeten alle onderdelen juist op elkaar aangesloten worden. Laat jouw thuisbatterij daarom installeren door een erkende installateur. Zo ben je zeker dat jouw thuisbatterij naar behoren zal werken.

2. Zorg dat je de thuisbatterij correct gebruikt
Om de levensduur van een thuisbatterij te verlengen, moet deze correct gebruikt worden. Zo dienen de meeste thuisbatterijen volledig op te laden en te ontladen en bij voorkeur zo min mogelijk onderbroken te worden tijdens dit proces. Informeer je daarom goed vooraf.

3. Pleeg genoeg onderhoud aan de thuisbatterij
Een goed onderhouden thuisbatterij zal langer meegaan. Onderdelen die slecht onderhouden zijn, verlagen zowel het rendement als de levensduur van het apparaat. Laat je thuisbatterij daarom regelmatig controleren en onderhouden door een specialist. Regelmatig onderhoud zorgt voor een langere levensduur.
Zoutwaterbatterijen en lithium-ion batterijen hebben geen regelmatig onderhoud nodig. Bij loodzuur batterijen is dit wel nodig en is het dus belangrijk dit goed bij te houden.

4. Stel reparaties niet uit
Werkt de thuisbatterij niet naar behoren? Grote kans dat één van de onderdelen beschadigd is. Stel een reparatie dan niet uit en laat er meteen een specialist naar kijken! Op deze manier voorkom je verdere schade aan de thuisbatterij.

Laat je adviseren door de specialist!

Kwaliteit en service gaan vaak hand in hand vinden wij. Daarom werkt ThuisbatterijBelgië enkel samen met erkende specialisten op dit gebied. Wanneer je bij ons een aanvraag doet, kunnen we je dan ook geruststellen met het feit dat al onze partners werken met vaste garantie op zowel de installatie als de thuisbatterij zelf.

Vraag vrijblijvend tot 4 offertes aan van erkende thuisaccu installateurs. Ook voor losse vragen of vrijblijvend advies kun je contact met ons opnemen!

 Bronnen 


5 criteria voor wie een thuisbatterij wil kopen. (2023, 2 januari). ENGIE.
https://www.engie.be/nl/blog/zonnepanelen/5-criteria-voor-wie-een-thuisbatterij-wil-kopen/

Tweakers. (z.d.). Thuisaccu: al interessant (voor mij)? - Duurzame energie en installaties - GOT. https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/2126922

Insert Content Template or Symbol
Over de auteur Jerry van Es

Al jarenlang ben ik gepassioneerd over duurzame energie en geloof ik in de kracht van thuisbatterijen en andere groene oplossingen. Mijn achtergrond als ondernemer heeft mij doen besluiten om België verder te helpen om minder afhankelijk te worden van het elektriciteitsnet. Mijn motto? "Energie van Vandaag - Comfort voor Morgen"

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Wat anderen over ons zeggen:

Fleur uit Haarlem

J. Gommers uit Assen

Thom IJben uit Hoorn

Mevr. Lievers uit Best

>