fbpx

Een Thuisbatterij iets voor jou?

Ontdek binnen 1 minuut of een Thuisbatterij interessant kan zijn voor jou met onze gratis check!

Gratis & Vrijblijvend

  • Home
  • /
  • 8 EERLIJKE voordelen en nadelen van een thuisbatterij
Jerry van Es
Gepubliceerd op: april 9, 2024

We bevinden ons als maatschappij midden in een energietransitie. Dit houdt in dat we er steeds meer naar streven om gebruik te maken van duurzamere energiealternatieven. De thuisbatterij is daar één van. Steeds meer consumenten overwegen een eigen batterij voor de opslag van energie, maar de vele informatie blijkt voor veel mensen nog ingewikkeld.

Daarom leggen we de voordelen en nadelen van een thuisbatterij zo eenvoudig mogelijk uit, zodat je op een eerlijke manier kunt kiezen of je er één voor jouw huishouden (of bedrijf) wil aanschaffen.

Thuisbatterij in het kort

Voor we de voor- en nadelen uit de doeken doen, is het goed om heel kort de belangrijkste informatie over thuisbatterijen uiteen te zetten.

  • Een thuisbatterij slaat (zonne)energie op die gegenereerd wordt door je zonnepanelen. Deze energie wordt vervolgens gebruikt op het moment dat de zonnepanelen geen energie opwekken.
  • Er zijn verschillende soorten thuisbatterijen op de markt; lithium ion, lithium ijzerfosfaat en zoutwaterbatterijen.

Voordelen thuisbatterij

Omdat we vooral vragen krijgen van Vlamingen die willen weten welk voordeel de aanschaf met zich meebrengt, beginnen we met de voordelen van een thuisbatterij.

Voordelen

Lagere maandelijkse kosten: zonder batterij moet je de stroom 's avonds en 's nachts zelf aankopen. Hier betaal je geld voor. Zonne-energie opslaan om te gebruiken op momenten dat deze niets opbrengt, zorgt ervoor dat je minder stroom zelf hoeft aan te kopen en bespaar je dus maandelijks op de energiekosten.

Een thuisbatterij met zonnepanelen is het meest efficient, maar zelfs zonder zonnepanelen kun je geld besparen door energie op goedkope momenten van de dag op te slaan om deze op piekmomenten te gebruiken.

Minder afhankelijk van gebeurtenissen in de energiemarkt: de afgelopen jaren zijn de energieprijzen een aantal keer zeer snel gestegen, onder andere door bijvoorbeeld de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Hoe meer energie je moet aankopen van het stroomnet, hoe groter de gevolgen zijn van gebeurtenissen die de prijs beïnvloeden. Door je eigen overtollige stroom op te slaan hebben prijsstijgingen veel minder negatieve invloed op jou.

Noodstroom voorziening: heb je wel eens last van stroomuitval? Door overbelasting van het elektriciteitsnet zal dit de komende jaren helaas steeds vaker voorkomen. Veel thuisbatterijen fungeren ook als back-up stroomvoorziening, ook wel noodstroom genoemd. Voor sommige huishoudens is dit misschien geen belangrijk voordeel, maar wanneer je belangrijke apparatuur hebt die niet (te lang) mag uitvallen kan een stroomuitval veel schade opleveren.

Duurzame groene energie: alle (zonne-)energie die jij opslaat en hergebruikt hoeft niet meer elders op een vervuilende manier te worden opgewekt. We spreken dan ook van groene stroom omdat je gebruik maakt van opgewekte zonne-energie. Als ThuisbatterijBelgië.be vinden we dat iedereen voor zichzelf moet bepalen hoe eenieder bijdraagt aan een duurzamere wereld. Wanneer je echter een grote impact wil maken is een thuisbatterij de ideale optie!

p.s. Niet elke thuisbatterij is even duurzaam. Sommige modellen maken gebruik van schaarse grondstoffen. De zoutwater thuisbatterij is echter een zeer milieuvriendelijke optie.

Off-grid: zoals in de afbeelding hieronder te zien is, zijn steeds meer Belgen geïnteresseerd in een off-grid opstelling. Hierin ben je volledig afgesloten van het elektriciteitsnet. Zonder thuisbatterij is het haast onmogelijk om off-grid te leven.

off grid thuisaccu

De stijgende trend in zoekopdrachten naar 'off-grid'.

Energieopslag kan best ingewikkeld zijn...

Overweeg jij een thuisbatterij voor jouw woning, maar weet je niet zo goed wel merk en type aansluit bij jouw energiebehoeften of zonnepanelen installatie? 

Wij helpen je graag. Klik op de oranje knop en aan de hand van de ingevulde vragen ontvang je binnen 24 uur vrijblijvend en GRATIS advies voor jouw ideale accu set-up!

Nadelen thuisbatterij

Zoals we in de inleiding al aangaven, is deze pagina bedoeld om mensen die zich oriënteren op een eerlijke manier te informeren over de mogelijke aanschaf van een thuisbatterij. Nu we de voordelen behandeld hebben, is het tijd voor de nadelen van een thuisbatterij.

Nadelen

Zoals we in de introductie al aangaven, is deze pagina bedoeld om oriënterende consumenten op een eerlijke manier te informeren over de mogelijke aanschaf van een thuisaccu. Nu we de voordelen behandeld hebben is het nu tijd voor de thuisbatterij nadelen.

Nog niet rendabel: hoewel er uitzonderingen zijn, zal een thuisbatterij voor de meeste huishoudens nog niet rendabel zijn. Je gaat weliswaar minder uitgeven aan maandelijkse energiekosten, maar dit weegt nog niet op tegen de initiële investering die nodig is (minimaal €4.000). Momenteel is de terugverdientijd van een thuisbatterij in gunstige gevallen 7 tot 10 jaar, maar voor gezinnen met een laag energieverbruik kan dit oplopen tot wel 15 jaar.

Veiligheid: bepaalde types batterijen kunnen in uitzonderlijke gevallen ontploffen. Je hebt vast wel eens op het nieuws gehoord over elektrische auto's die spontaan vlam vatten; dit komt door de lithium-ionaccu. Dit is niet iets nieuws en ook niet uniek voor thuisbatterijen. Daarnaast is het iets wat zeer zelden voorkomt en met de ontwikkelingen in de markt zal dit in de komende jaren nog minder vaak voorkomen.

Mocht je het toch geen prettig idee vinden, dan kun je het best kiezen voor een zoutwaterbatterij. Deze zijn extreem veilig en daarnaast ook nog eens milieuvriendelijk.

thuisbatterij kWh

Ontdekken wat een thuisbatterij voor jouw woning oplevert?

Er zijn talloze redenen te bedenken om wel of geen thuisbatterij in huis te nemen. Om zeker te weten of het voor jouw situatie interessant is, kijken onze specialisten graag met je mee. We stellen je een aantal vragen op basis waarvan wij een duidelijk beeld kunnen schetsen van wat een thuisbatterij gaat kosten en opleveren. Uiteraard ben je nergens toe verplicht, maar als je de kosten van een thuisaccu wil vergelijken is dit een goede manier.

 Bronnen 


Risico’s van rook door branden van Li-ion-batterijen | RIVM. (z.d.). https://www.rivm.nl/publicaties/risicos-van-rook-door-branden-van-li-ion-batterijen

Off Grid zoekopdrachten. (z.d.). Google Trends.
https://trends.google.com/trends/explore?date=all&geo=NL&q=off%20grid&hl=nl

Insert Content Template or Symbol
Over de auteur Jerry van Es

Al jarenlang ben ik gepassioneerd over duurzame energie en geloof ik in de kracht van thuisbatterijen en andere groene oplossingen. Mijn achtergrond als ondernemer heeft mij doen besluiten om België verder te helpen om minder afhankelijk te worden van het elektriciteitsnet. Mijn motto? "Energie van Vandaag - Comfort voor Morgen"

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Wat anderen over ons zeggen:

Fleur uit Haarlem

J. Gommers uit Assen

Thom IJben uit Hoorn

Mevr. Lievers uit Best

>