fbpx

Een Thuisbatterij iets voor jou?

Ontdek binnen 1 minuut of een Thuisbatterij interessant kan zijn voor jou met onze gratis check!

Gratis & Vrijblijvend

 • Home
 • /
 • Wat is de beste thuisbatterij van dit moment? Onze Top 4

Wat is de beste thuisbatterij van dit moment? Onze Top 4

Jerry van Es

Hoewel nog lang niet elke woning in België beschikt over een thuisbatterij, is er toch duidelijk een trend zichtbaar (zie afbeelding hieronder). We merken wel dat de gemiddelde consument het nog altijd moeilijk vindt om de verschillen tussen de thuisbatterijen die op de markt zijn, te begrijpen.

Er zijn immers verschillende merken maar ook soorten thuisaccu's. In dit artikel hebben we, op basis van de ervaringen van onze klanten en onze installateurs, een top 4 samengesteld van de beste thuisbatterijen van dit moment.

top 4 beste thuisbatterij

Toename interesse in thuisbatterijen sinds 2019

Beste thuisbatterij - Top 4

Model?

Prijs

LFP accu

1. Pylontech Force H2 (Beste LFP thuisbatterij)

2. LG Chem Resu 16H Prime (Beste Lithium Ion thuisbatterij)

beste zoutwater

3. GREENROCK Home (Beste zoutwater thuisbatterij)

huawei logo

4. Huawei (Beste thuisbatterij merk)

Energieopslag kan best ingewikkeld zijn...

Overweeg jij een thuisbatterij voor jouw woning, maar weet je niet zo goed wel merk en type aansluit bij jouw energiebehoeften of zonnepanelen installatie? 

Wij helpen je graag. Klik op de oranje knop en aan de hand van de ingevulde vragen ontvang je binnen 24 uur vrijblijvend en GRATIS advies voor jouw ideale accu set-up!

1. Pylontech Force H2

LFP accu

We beginnen met de beste LFP thuisbatterij van dit moment. De Pylontech Force H2 heeft zich al een tijdje bewezen als (een van de) beste thuisaccu's op de markt. De specificaties zijn uitstekend en dat terwijl de prijs ook lager is dan die van vergelijkbare thuisbatterijen. De Pylontech Force H2 lijkt veel op zijn voorganger, de Force H1. Het verschil zit hem echter in het feit dat de Force H2 een grotere hoeveelheid energie in korte tijd kan ontladen, waardoor je dus ruim voldoende apparaten op de opgeslagen stroom kunt laten werken.

Het gaat hier om een accu van het type Lithium ijzerfosfaat (LiFePO4 / LFP). Een veiligere optie is er niet. Juist daarom zijn de meeste van onze klanten en installatiepartners het erover eens dat de Pylontech Force H2 de beste thuisbatterij voor zonnepanelen is!

Dit model is beschikbaar vanaf 7,1 kWh opslagcapaciteit tot maximaal 14,21 kWh. Het enige nadeel van deze thuisaccu is de garantieperiode. Deze is 'slechts' 7 jaar, waar 10 jaar de norm is. Zorg er altijd voor dat de installatie gedaan wordt door een erkende installateur, zodat je geen aanspraak op de mogelijke garantie verliest.

Specs

 • Merk - Pylontech
 • Opslag (kWh) - 7,10
 • Laad / ontlaad vermogen (WP) - 7680
 • Soort batterij - Lithium IJzerfosfaat
 • Gewicht - 82 kg
 • Aantal fasen - 3-fase
 • Garantie - 7 jaar
 • IP-classificatie Waterdichtheid- IP55
 • Aantal laadcycli - 6000

2. LG Chem Resu 16H Prime

Wil je geen concessies doen en kies je voor de beste lithium ion thuisbatterij? Na verschillende modellen vergeleken te hebben, besluit je bij de LG Chem RESU 16H Prime uit te komen. Deze LG thuisbatterij wordt beschouwd als het vlaggenschip binnen de LG-collectie, zowel op het gebied van opslagcapaciteit als prestaties. De accu beschikt over een capaciteit van 16 kWh en een ontlaadvermogen van 7000 Wp. Dit maakt de lithium-ion batterij ideaal voor zowel grotere huishoudens als bedrijven met een significant energieverbruik.

Bovenop de voortreffelijke prestaties is de RESU 16H Prime ook uiterst veelzijdig, dankzij zijn compatibiliteit met zowel 1-fase als 3-fase systemen. De grote opslagcapaciteit zorgt wel voor een aanzienlijk formaat en gewicht; met een totaalgewicht van 159 kg vereist het zowel voldoende ruimte als een stevige ondergrond.

LG Chem heeft ambitieuze plannen binnen de markt van energieopslag. Ze zijn erop gericht om op lange termijn actief te blijven, en het is dan ook geruststellend te weten dat je op elke lithium ion batterij 10 jaar garantie krijgt. Het is wel belangrijk dat de batterij geïnstalleerd wordt door een erkende installateur. Thuisbatterij België werkt enkel met betrouwbare installatiepartners.

Specs

 • Merk - LG Chem
 • Opslag (kWh) - 16
 • Laad / ontlaad vermogen (WP) - 7000
 • Soort batterij - Lithium Ion
 • Gewicht - 159 kg
 • Aantal fasen - 1-fase, 3-fase
 • Garantie - 10 jaar
 • IP-classificatie Waterdichtheid- IP55
 • Aantal laadcycli - 6000

3. GREENROCK Home

beste zoutwater

Zoutwaterbatterijen zijn vooral populair voor off-grid installaties. Is dat wat je zoekt voor jouw energieopslag? De beste zoutwater thuisbatterij is ongetwijfeld de GREENROCK. Met deze zoutwateraccu brengt het bedrijf 'BlueSky Energy' veiligheid, milieuvriendelijkheid, en efficiëntie naar een hoger niveau.

Met de GREENROCK Home kun je kiezen voor een flexibele capaciteit, variërend van 5 tot 30 kWh. Met tussenstappen van 5 kWh kun je dus precies de juiste opslagcapaciteit in huis halen zonder dat je onnodig geld uitgeeft aan een te grote thuisbatterij.

Wees je er echter bewust van dat zoutwaterbatterijen andere prestaties leveren. Zo kunnen deze 'slechts' tot maximaal 80% ontladen worden. Ook zijn ze erg zwaar. Het 5 kWh model van GREENROCK weegt al 140 kilo.

Tegenover deze nadelen staan ook significante voordelen. Veiligheid is hierbij de belangrijkste factor. Zoals je misschien wel eens hebt gelezen, kunnen accu's spontaan ontploffen en in brand vliegen. Dit zal steeds minder vaak voorkomen en alle A-merken worden uitgebreid gecontroleerd en getest onder verschillende omstandigheden. Toch blijft het zo dat lithium accu's minder veilig zijn dan zoutwaterbatterijen, die helemaal niet kunnen ontbranden.

Ook de installatie van deze thuisbatterij is erg eenvoudig. Dankzij het plug & play-systeem is een snelle en moeiteloze integratie in je energievoorziening gegarandeerd. Voor degenen die een duurzame off-grid oplossing zoeken, vertegenwoordigt de GREENROCK HOME de ideale keuze. De handige doe-het-zelver heeft hier misschien niet eens een installateur voor nodig, hoewel we dit wel adviseren.

Verbruik je heel veel stroom en heb je nog meer opslag nodig dan de maximale 30 kWh? Dan is er een alternatief; de GREENROCK Business met een maximale opslag van wel 200 kWh!

Specs

 • Merk - GREENROCK
 • Opslag (kWh) - 5 kWh, uit te breiden tot 30 kWh
 • Soort batterij - Zoutwater
 • Gewicht - 140 kg
 • Aantal laadcycli - 5000

4. Huawei

huawei logo

Het is moeilijk te bepalen welk van de verschillende merken van thuisbatterijen het 'beste' is. Er bestaat geen methode om de verschillende fabrikanten en hun modellen rechtstreeks met elkaar te vergelijken. Toch zijn wij van mening dat Huawei in dit overzicht niet mag ontbreken, mede dankzij de verschillende modellen van de Huawei Luna 2000.

De thuisbatterijen van Huawei bieden een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding en zijn modulair beschikbaar, van minimaal 5 kWh tot maximaal 15 kWh. Ideaal voor particuliere gebruikers, maar we hopen in de toekomst ook varianten voor grootverbruikers te kunnen introduceren.

Wat de thuisbatterijen van Huawei onderscheidt van andere merken, is de bescherming tegen externe (weers)omstandigheden. Terwijl veel thuisbatterijen een IP-classificatie van 55 hebben, zijn de thuisbatterijen van Huawei voorzien van een IP-classificatie van 66.Waar moet je op letten?

De ideale thuisbatterij met zonnepanelen levert genoeg energie om aan al je energiebehoeften te voldoen, maar kan ook snel genoeg ontladen om meerdere apparaten tegelijkertijd te gebruiken. Daarnaast wil je niet meer geld uitgeven dan nodig is, om een snellere terugverdientijd te realiseren.

Je wilt geen opslagcapaciteit van 20 kWh als je aan 10 kWh genoeg hebt.

Om de juiste keuze te maken, zijn de volgende 5 factoren belangrijk:

1. Soort accu

Om te beginnen kies je het type thuisbatterij. De meest populaire soorten zijn lithium-ion, LiFePO4, en zoutwater. Over het algemeen zijn de LiFePO4 batterijen het verst ontwikkeld en het meest efficiënt.

Dit betekent niet automatisch dat het de beste keuze is. Als veiligheid je belangrijkste criterium is, zijn zoutwater thuisbatterijen perfect. Wil je goede prestaties tegen een iets lagere prijs, dan biedt een lithium-ion batterij een goede balans tussen prijs en kwaliteit.

Tot slot is er de loodzuuraccu, die in de praktijk zelden wordt gebruikt voor deze vorm van energieopslag.

Lees meer over lithium-ion thuisbatterijen

2. Prijs

Om je thuisbatterij rendabel te houden, streeft het merendeel van de huishoudens naar een zo hoog mogelijke ROI. In dat geval probeer je de aankoopprijs van een thuisbatterij zo laag mogelijk te houden, rekening houdend met de prestaties. Voor een klein huishouden kun je uitgaan van een minimale investering van 4.000 tot 5.000 euro, wat je een kleine opslagcapaciteit van ongeveer 5 à 6 kWh (zonne-)energie biedt.

Grotere huishoudens met veel zonnepanelen of een hoger energieverbruik zullen tussen de 8.000 en 10.000 euro kwijt zijn.

3. Opslagcapaciteit

Als je beschikt over veel zonnepanelen, heb je ook een hogere opslagcapaciteit nodig om je overtollige stroom op te slaan. Vervolgens kun je deze stroom gebruiken op momenten dat er weinig of geen zonne-energie beschikbaar is.

De kleinste modellen thuisbatterijen starten bij ongeveer 5 kWh. De meeste consumenten in België zullen niet meer dan 20 kilowattuur nodig hebben.

4. Ontlaadvermogen

Minstens even belangrijk als de capaciteit, is het ontlaadvermogen. Het ontlaadvermogen duidt op de hoeveelheid energie die de thuisbatterij tegelijk kan vrijgeven. Dit is cruciaal omdat, hoe hoger het ontlaadvermogen, des te meer apparaten je gelijktijdig kunt gebruiken.

Op het ogenblik dat de zon niet schijnt en je zonnepanelen geen energie opslaan, wil je de overtollige energie van je batterij benutten. Je wilt dat je huishouden op dezelfde wijze functioneert als anders, zonder dat je moet nadenken over het aantal apparaten dat je gelijktijdig kunt inschakelen.

5. Omvormer

Sommige thuisbatterijen zijn enkel compatibel met een enkelfasige (fase-1) of driefasige (fase-3) omvormer. Andere modellen beschikken over een ingebouwde omvormer. Voorbeelden van merken die een batterij met ingebouwde omvormer aanbieden zijn Bliq en Enphase. Ook de 'hybride omvormer' zien we steeds vaker terug.

De beste thuisbatterij voor jouw situatie?

In werkelijkheid is het moeilijk om te zeggen wat de beste thuisbatterij is. Om een nauwkeuriger antwoord te kunnen geven, moeten we inzicht hebben in jouw energiebehoeften en hoeveel zonnepanelen je momenteel hebt of overweegt te plaatsen.

Net zoals bij een auto zal het beste model afhangen van hoe je de auto wilt gebruiken (snelheid, wintersport, enz.). Gelukkig weten onze erkende installateurs hier alles van.

Aarzel dus niet om een vrijblijvende offerteaanvraag te doen om te ontdekken welk model het beste bij jou past. De beste thuisbatterij vind je via ThuisbatterijBelgië.be!

 Bronnen 


BlueSky Energy. (z.d.). BlueSky Energy | LinkedIn.
https://nl.linkedin.com/company/bluesky-energy

Smart String Energy Storage System | FusionSolar. (z.d.). https://solar.huawei.com/en/professionals/all-products/LUNA2000-5-10-15-S0

PylonTech-Pylon Technologies Co., Ltd. (z.d.).
https://en.pylontech.com.cn/

LG ESS Battery|USA. (z.d.).
https://www.lgessbattery.com/

Over de auteur Jerry van Es

Al jarenlang ben ik gepassioneerd over duurzame energie en geloof ik in de kracht van thuisbatterijen en andere groene oplossingen. Mijn achtergrond als ondernemer heeft mij doen besluiten om België verder te helpen om minder afhankelijk te worden van het elektriciteitsnet. Mijn motto? "Energie van Vandaag - Comfort voor Morgen"

Wat anderen over ons zeggen:

Fleur uit Haarlem

J. Gommers uit Assen

Thom IJben uit Hoorn

Mevr. Lievers uit Best

>