fbpx

Een Thuisbatterij iets voor jou?

Ontdek binnen 1 minuut of een Thuisbatterij interessant kan zijn voor jou met onze gratis check!

Gratis & Vrijblijvend

 • Home
 • /
 • Elektrische auto als thuisbatterij
Jerry van Es
Gepubliceerd op: april 8, 2024

Je huis voorzien van opgeslagen stroom zonder thuisbatterij? Dat kan met bidirectioneel laden. Jouw elektrisch voertuig doet dan dienst als een soort thuisbatterij. Benieuwd naar hoe dat werkt? In dit artikel leggen we het uit!

Hoe kun je jouw auto als thuisbatterij gebruiken?

Als je beschikt over een elektrische auto die is uitgerust met V2H-technologie, kan deze dienen als een soort thuisbatterij. V2H staat voor Vehicle to Home. Dit betekent dat je vanuit je auto stroom kunt leveren aan je woning, bijvoorbeeld tijdens piekmomenten of als je zonnepanelen tijdelijk geen stroom genereren.

Om de opgeslagen stroom van je auto voor je woning te gebruiken, moet de auto aan een bidirectionele laadpaal gekoppeld worden. Deze laadpaal maakt het mogelijk dat de energie opgeslagen in de auto naar het elektriciteitsnet van je huis kan stromen.

Belangrijk:
Hoewel het mogelijk is om je accu van je elektrische auto als thuisaccu te gebruiken, Hoewel het mogelijk is om de accu van je elektrische auto als thuisbatterij te gebruiken, raden wij dit niet aan. Een 'echte thuisbatterij' biedt veel betere prestaties wat betreft opslagcapaciteit, geleverd vermogen en gebruiksgemak.

Wij adviseren je een thuisbatterij aan te schaffen. Onze specialisten helpen je vrijblijvend met het samenstellen van een offerte op maat, rekening houdend met hoeveel energie jij verbruikt en opwekt.

Hoe werkt een bidirectionele laadpaal?

Een bidirectionele laadpaal is een relatief nieuw concept in de wereld van elektrisch laden. In tegenstelling tot een reguliere laadpaal, ook wel unidirectionele laadpaal genoemd, die maar één richting op kan laden, kan de bidirectionele laadpaal in twee richtingen laden. Dit betekent dat je jouw elektrische auto niet alleen kunt opladen, maar ook ontladen.

Dit betekent dat jouw elektrische auto dient als een soort thuisbatterij, waarin je de opgewekte zonne-energie kunt opslaan die op dat moment niet wordt gebruikt. Op een later moment, wanneer je energie nodig hebt, kun je deze groene stroom verbruiken.

thuisbatterij

Waarom kiezen voor bidirectioneel laden?

Het gebruik van een bidirectionele laadpaal kent vele voordelen. Onderstaand zetten we de voordelen van het gebruiken van jouw elektrische auto als thuisbatterij voor je op een rijtje. Zo weet je zeker of het de moeite waard is of niet!

 • Autobatterijen hebben aanzienlijk meer capaciteit dan traditionele thuisbatterijen, waardoor je meer energie kunt opslaan.
 • Doordat je de opgeslagen energie in je auto kunt gebruiken, hoef je minder elektriciteit van het net te kopen, wat zorgt voor lagere energiekosten.
 • Door je eigen zonne-energie op te slaan in je auto, raak je minder afhankelijk van het elektriciteitsnet.
 • Je kunt je auto opladen tijdens daluren wanneer stroom goedkoper is en deze energie gebruiken tijdens piekuren, waardoor je minder betaalt aan het elektriciteitsnet.
 • In geval van stroomuitval kan je elektrische auto dienen als een noodvoorziening, waardoor je nog steeds toegang hebt tot opgeslagen energie.
 • Door bidirectioneel te laden hoef je geen aparte thuisbatterij meer aan te schaffen om zonne-energie op te slaan. Je gebruikt de batterij van je elektrische auto als thuisbatterij.

Welke auto's zijn geschikt voor een bidirectionele laadpaal?

Op dit moment zijn er nog niet veel auto's beschikbaar voor bidirectioneel laden, enkel een aantal Aziatische merken. Als je echter een auto zoekt die in staat is om energie terug te leveren en dus als een soort batterij kan fungeren, kun je uit de volgende merken en modellen kiezen:

 • Nissan E-NV200, een elektrische bestelwagen die handig is voor wanneer je meer ruimte nodig hebt en energie wil kunnen opslaan in je auto.
 • Nissan Leaf, een elektrische personenauto die bidirectioneel opladen toestaat.
 • Kia EV6, een elektrische crossover met bidirectionele laadmogelijkheden.
 • Mitsubishi Outlander (plug-in hybride), een hybride auto die ook kan dienen als een bron van opgeslagen elektriciteit.
  Hyundai Ioniq 5, een krachtige elektrische auto met bidirectionele laadmogelijkheden.

Wat heb je nodig voor bidirectioneel laden?

Om jouw auto als thuisbatterij te gebruiken dien je over een aantal componenten te beschikken. Niet elke auto of laadpaal kunnen namelijk gebruikt worden voor bidirectioneel laden. Dit zijn de producten die je nodig hebt:

Bidirectionele laadpaal
Het is belangrijk om een laadpaal te kiezen die specifiek is ontworpen voor bidirectioneel opladen, niet alle laadpalen bieden deze functionaliteit.

Omvormer
Zowel in de elektrische auto als in de laadpaal moet een omvormer aanwezig zijn. Deze omvormer regelt de omzetting van gelijkstroom in wisselstroom in beide richtingen, waardoor de uitwisseling van energie mogelijk is.

Geschikte auto
Niet alle elektrische auto's zijn geschikt voor deze manier van laden. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw elektrische auto geschikt is voor deze manier van laden.

Zonnepanelen
Je hebt zonnepanelen nodig om de elektriciteit leveren die nodig is om de batterij van elektrische auto's op te laden.

Thuisbatterij de beste oplossing

Hoewel het dus mogelijk is om je elektrische auto als thuisaccu te gebruiken, is het verre van ideaal. Zeker in deze tijd, waar de kwaliteit van thuisaccu's steeds beter wordt in het opslaan en ontladen van (groene) stroom. Thuisbatterij Nederland staat klaar om je te helpen bij het kiezen van de juiste thuisbatterij voor jouw situatie.

Vul ons formulier in en ontvang tot 4 vrijblijvende offertes. Op deze manier kun je verschillende installatie bedrijven vergelijken en de beste aanbieder en prijs van jouw thuisbatterij kiezen.

 Bronnen 


Bidirectioneel Laden | ANWB. (z.d.). ANWB.
https://www.anwb.nl/auto/elektrisch-rijden/opladen/bidirectioneel-laden

Elektrische auto als thuisbatterij gebruiken: doen of toch maar niet? (z.d.).
https://www.beterduurzaam.nl/elektrische-auto-als-thuisbatterij

Veelgestelde vragen

Hoeveel kWh kan een auto accu opslaan?

Een auto accu voor elektrische voertuigen kan tussen de 50 en 80 kWh opslaan.

Wat betekent V2H?

V2H staat voor Vehicle to Home, wat betekent dat de elektrische auto energie kan terugleveren aan een woning.

Wanneer is een auto als thuisbatterij voordelig?

Een auto gebruiken als thuisbatterij is voordelig wanneer je deze inzet tijdens piekuren. Op dat moment gebruik je de energie van je elektrische auto, waardoor je bespaart op kosten die anders zouden worden gemaakt als je elektriciteit van het net zou afnemen.

Wat is het effect van bidirectioneel laden op de batterij van je auto?

Er is nog maar weinig bekend over het effect van deze manier van laden op de accu van elektrische autos. Het zou kunnen dat dit een invloed heeft op de levensduur van de batterij.

Insert Content Template or Symbol
Over de auteur Jerry van Es

Al jarenlang ben ik gepassioneerd over duurzame energie en geloof ik in de kracht van thuisbatterijen en andere groene oplossingen. Mijn achtergrond als ondernemer heeft mij doen besluiten om België verder te helpen om minder afhankelijk te worden van het elektriciteitsnet. Mijn motto? "Energie van Vandaag - Comfort voor Morgen"

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Wat anderen over ons zeggen:

Fleur uit Haarlem

J. Gommers uit Assen

Thom IJben uit Hoorn

Mevr. Lievers uit Best

>