fbpx

Een Thuisbatterij iets voor jou?

Ontdek binnen 1 minuut of een Thuisbatterij interessant kan zijn voor jou met onze gratis check!

Gratis & Vrijblijvend

  • Home
  • /
  • Mogelijkheden voor zonne-energie vanuit de ruimte onderzocht
Jerry van Es
Gepubliceerd op: januari 28, 2024

Purmerend, 28 januari 2024 - NASA's recente rapport belicht de potentiële rol van ruimtegebaseerde zonne-energie als een toekomstige bron van schone energie. Hoewel het concept technisch mogelijk is, blijft het vanuit economisch oogpunt voorlopig onhaalbaar. Dit innovatieve idee, dat ooit toebehoorde aan de wereld van sciencefiction, kan zorgen voor een constante energietoevoer, ongehinderd door nachtelijke duisternis of weersomstandigheden.

Toekomstvisie op ruimtegebaseerde zonne-energie

NASA's recente rapport belicht de potentiële rol van ruimtegebaseerde zonne-energie als een toekomstige bron van schone energie. Hoewel het concept technisch mogelijk is, blijft het vanuit economisch oogpunt voorlopig onhaalbaar. Dit innovatieve idee, dat ooit toebehoorde aan de wereld van sciencefiction, kan zorgen voor een constante energietoevoer, ongehinderd door nachtelijke duisternis of weersomstandigheden.

Technologische doorbraken en economische uitdagingen

Recente experimenten, zoals die van het Caltech-team, hebben het potentieel van het verzenden van zonne-energie vanuit de ruimte naar de aarde gedemonstreerd. De uitdaging ligt echter in de aanzienlijke kosten. Volgens NASA's analyse zouden deze ruimtegebaseerde systemen 12 tot 80 keer duurder kunnen zijn dan bestaande aardse alternatieven zoals wind- en zonne-energie.

De rol van experimenten en onderzoek

In 2015 toonden JAXA-wetenschappers al aan dat het mogelijk is om energie draadloos te versturen als microgolven. In maart 2023 zette Caltech een grote stap voorwaarts met de SSPD-1, het eerste ruimtevaartuig dat zonne-energie vanuit de ruimte draadloos naar de aarde zond. Deze experimenten zijn cruciaal voor het begrijpen en verbeteren van de technologie.

"Zonne-energie vanuit de ruimte tegen commerciële tarieven die de wereld verlichten, is nog toekomstmuziek. Maar deze belangrijke missie heeft aangetoond dat het een haalbare toekomst zou kunnen zijn" - Thomas F. Rosenbaum, President van Caltech.

Militaire en civiele toepassingen

Het Amerikaanse Air Force Research Laboratory ziet potentieel in ruimtegebaseerde zonne-energie, vooral voor het van stroom voorzien van afgelegen, off-grid militaire bases. Met een geplande demonstratie in 2025 zou deze technologie ook weg kunnen banen voor civiele toepassingen, ondanks dat het momenteel als een niche-oplossing wordt beschouwd.

Toekomstperspectieven en mogelijkheden

Experts geloven dat deze technologie nieuwe industrieën kan openen en oplossingen kan bieden voor uitdagingen zoals rampenhulp en het voeden van afgelegen sensoren. Hoewel commerciële toepassing op grote schaal nog ver weg lijkt, biedt ruimtegebaseerde zonne-energie een spannend vooruitzicht voor de toekomst van schone energie.

Ook een thuisaccu?

Onze service is volledig gratis en vrijblijvend. Overweeg jij een thuisbatterij en wil je niet teveel betalen? Dan is vergelijken een uitstekende optie!

>> Ontdek hier hoe jouw ideale thuisbatterij opstelling eruit ziet <<

 Bronnen 


Ivanova, A. (z.d.). Germany's solar battery capacity doubles in 2023. Renewablesnow.com. https://renewablesnow.com/news/germanys-solar-battery-capacity-doubles-in-2023-846621/

Insert Content Template or Symbol
Over de auteur Jerry van Es

Al jarenlang ben ik gepassioneerd over duurzame energie en geloof ik in de kracht van thuisbatterijen en andere groene oplossingen. Mijn achtergrond als ondernemer heeft mij doen besluiten om België verder te helpen om minder afhankelijk te worden van het elektriciteitsnet. Mijn motto? "Energie van Vandaag - Comfort voor Morgen"

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Wat anderen over ons zeggen:

Fleur uit Haarlem

J. Gommers uit Assen

Thom IJben uit Hoorn

Mevr. Lievers uit Best

>