fbpx

Een Thuisbatterij iets voor jou?

Ontdek binnen 1 minuut of een Thuisbatterij interessant kan zijn voor jou met onze gratis check!

Gratis & Vrijblijvend

  • Home
  • /
  • Lithium ion vs Lithium ijzerfosfaat (LiFePO4): het verschil + eigenschappen
Jerry van Es
Gepubliceerd op: april 8, 2024

Wat veel consumenten niet weten, is dat er twee soorten lithium thuisbatterijen bestaan: lithium-ion en lithium ijzerfosfaat. We belichten de verschillende eigenschappen van beide soorten. Zo leggen we uit welke batterij beter presteert op bepaalde vlakken en wat de kosten zijn van de twee types lithium thuisbatterijen.

Wat is het verschil tussen een lithium-ion en een lithium ijzerfosfaat thuisbatterij?

Het verschil tussen een lithium-ion en een lithium ijzerfosfaat thuisbatterij ligt in de gebruikte materialen. Ionbatterijen gebruiken zware metalen zoals kobalt en nikkel, terwijl een ijzerfosfaatbatterij bestaat uit ijzer en fosfaat. 

Daarnaast is een ijzerfosfaatbatterij veiliger omdat die beter tegen hogere temperaturen kan, langer meegaat en in een korte tijd een grotere hoeveelheid energie kan ontladen. Deze voordelen maken dat de ijzerfosfaat thuisaccu duurder is dan de lithium-ion batterij. Hieronder bieden we een duidelijk overzicht van de verschillen tussen beide types thuisbatterijen.

Kenmerk

Lithium IJzerfosfaat batterij

Lithium Ion batterij

Veiligheid

Zeer veilig, bestand tegen hoge temperaturen en weinig risico op explosie

Minder stabiel, kan gevoelig zijn voor wisselende temperaturen

Levensduur

Lange levensduur, tot wel 10.000 cycli

Kortere levensduur, meestal tot 6.000 cycli

Onderhoud

Weinig tot geen onderhoud nodig

Kan periodiek onderhoud vereisen, maar bijna onderhoudsvrij

Gewicht en grootte

Compact en lichtgewicht

Groter en zwaarder

Ontladingsvermogen

Tot ongeveer 95% ontladingscapaciteit

Tussen de 50% en 70% ontladingscapaciteit

Milieuvriendelijkheid

Bevat geen kobalt of nikkel, milieuvriendelijk

Bevat kobalt en nikkel, schadelijk voor het milieu

Kosten

Hogere aanschafprijs

Lagere aanschafprijs

Energieopslag kan best ingewikkeld zijn...

Overweeg jij een thuisbatterij voor jouw woning, maar weet je niet zo goed wel merk en type aansluit bij jouw energiebehoeften of zonnepanelen installatie? 

Wij helpen je graag. Klik op de oranje knop en aan de hand van de ingevulde vragen ontvang je binnen 24 uur vrijblijvend en GRATIS advies voor jouw ideale accu set-up!

Welke thuisbatterij heb je nodig?

Zoals hierboven vermeld, scoort een LiFePO4-accu beter op vele fronten. Als je niet wilt inboeten op kwaliteit en enkel het beste van het beste wenst, dan is de ijzerfosfaat thuisbatterij uitermate geschikt voor jouw huishouden.

Er zijn echter genoeg situaties denkbaar waarin een lithium-ion accu ruimschoots voldoet. En waarom zou je dan meer betalen dan nodig?

Kortom, een ijzerfosfaat accu is vooral belangrijk voor huishoudens die veel opgeslagen energie tegelijk willen gebruiken. Deze accu's kunnen namelijk tot wel 95% van de stroom ontladen, terwijl dit bij een lithium-ion thuisbatterij ‘slechts’ 70% is.

Om de benodigde capaciteit en het vermogen te berekenen, zijn verschillende formules beschikbaar. ThuisbatterijBelgië helpt je graag bij het berekenen van jouw energiebehoefte en opslagcapaciteit, zodat je de juiste batterij kunt aanschaffen.

Maak de juiste keuze, betaal niet te veel!

We merken vaak dat verkopers de ijzerfosfaat accu’s aanbevelen. Dat is logisch, ze zijn verreweg de beste accu’s. Het nadeel is echter dat de prijs aanzienlijk hoger ligt. Om te bepalen of je echt een ijzerfosfaat thuisbatterij nodig hebt of dat een goedkopere lithium-ion thuisbatterij volstaat, kijken we graag met je mee.

Doe vrijblijvend je aanvraag via ThuisbatterijBelgië.be en je ontvangt tot wel 4 offertes van onze erkende partners. Deze offertes worden specifiek op maat gemaakt op basis van jouw stroomverbruik en energiebehoefte. Deze service is volledig gratis en helpt je met het besparen op en vergelijken van verschillende thuisbatterijen.

Insert Content Template or Symbol
Over de auteur Jerry van Es

Al jarenlang ben ik gepassioneerd over duurzame energie en geloof ik in de kracht van thuisbatterijen en andere groene oplossingen. Mijn achtergrond als ondernemer heeft mij doen besluiten om België verder te helpen om minder afhankelijk te worden van het elektriciteitsnet. Mijn motto? "Energie van Vandaag - Comfort voor Morgen"

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Wat anderen over ons zeggen:

Fleur uit Haarlem

J. Gommers uit Assen

Thom IJben uit Hoorn

Mevr. Lievers uit Best

>