fbpx

Een Thuisbatterij iets voor jou?

Ontdek binnen 1 minuut of een Thuisbatterij interessant kan zijn voor jou met onze gratis check!

Gratis & Vrijblijvend

  • Home
  • /
  • Thuisbatterij Capaciteit vs Vermogen; wat is het verschil?
Jerry van Es
Gepubliceerd op: april 8, 2024

Als je je aan het oriënteren bent op het kopen van een thuisbatterij, zijn capaciteit en vermogen veelvoorkomende termen die je tegenkomt. Sommigen denken dat deze termen hetzelfde betekenen, maar dat is niet zo. Op deze pagina leggen we uit wat de verschillen zijn tussen vermogen en opslagcapaciteit bij een thuisbatterij.

Wat is het verschil tussen capaciteit en vermogen van een thuisbatterij?

De capaciteit van een thuisbatterij geeft aan hoeveel energie (kWh) deze kan opslaan, terwijl het vermogen aangeeft met welke snelheid de energie kan worden ontladen en opgeladen (kW). Dat is het fundamentele verschil.

Opslagcapaciteit

De opslagcapaciteit van een thuisbatterij wordt uitgedrukt in kWh. Het aantal kWh laat zien hoeveel energie er in totaal kan worden opgeslagen. Hieronder geven we een indicatie van de hoeveelheid opslagcapaciteit die voor een gemiddeld gezin nodig is. Het is echter belangrijk om te benadrukken dat dit slechts een schatting is en dat elk gezin andere energiebehoeften kan hebben.


Om een duidelijk beeld te schetsen van de benodigde opslag per gezin, hebben we een tabel opgesteld.

Huishouden

Gem. Verbruik per jaar

Benodigde capaciteit 

Kosten (incl. installatie)

1-2 personen

2.500 kWh

6 kWh

+/- €4.000

3-4 personen

3.500 kWh

8 kWh

+/- €8.000

5-6 personen

4.500 kWh

10 kWh

+/- €10.000

Vermogen

Het vermogen van een thuisbatterij bepaalt hoe snel de batterij opgeladen kan worden en hoe vlug de (zonne-)energie geleverd wordt. Dit wordt uitgedrukt in kW. Als je veel toestellen tegelijk wilt gebruiken, heb je meer vermogen nodig.


Voorbeeld:
Een thuisbatterij met een vermogen van 4 kW kan niet meer dan 4 kilowatt aan energie leveren op een specifiek moment. Hiermee zou je bijvoorbeeld een wasmachine, televisie en nog een elektrisch apparaat tegelijkertijd kunnen gebruiken. Aan de hand van de lijst hieronder kun je voor jezelf bepalen hoeveel vermogen jij nodig hebt aan de hand van welke elektronica je gebruikt.

Kenmerk

Lithium IJzerfosfaat batterij

Airconditioning

+- 2,5 kW

Magnetron

+- 0,9 kW

Koelkast

+- 0,2 kW

Föhn

+- 1,1 kW

Stofzuiger

+- 1,2 kW

Televisie

+- 0,2 kW

Vaatwasser

+- 1,2 kW

Conclusie

Ondanks dat veel websites de termen door elkaar halen, zit er dus een groot verschil tussen de opslagcapaciteit en het vermogen van een thuisbatterij. Door niet met beide factoren rekening te houden bij de aanschaf zul je jouw batterij niet optimaal kunnen benutten.

Vul ons formulier in om een vrijblijvende aanvraag te doen. Op basis van jouw wensen ontvang je maximaal 4 op maat gemaakte offertes. Dit helpt met het vergelijken van verschillende installateurs en het bepalen van een eerlijke prijs. Ook voor alle andere vragen staat het team voor je klaar!

 Bronnen 


Welk vermogen moet mijn thuisbatterij hebben? (z.d.).
https://www.thuisbatterijkopen.be/vermogen-thuisbatterij/

Engineer, A. S. T. S. (2023, 19 april). Capaciteit thuisbatterij berekenen: zo doe je dat [met tabel] - Memodo Blog Nederland. Memodo Blog Nederland.
https://blog.memodo.nl/capaciteit-thuisbatterij-berekenen/

Insert Content Template or Symbol
Over de auteur Jerry van Es

Al jarenlang ben ik gepassioneerd over duurzame energie en geloof ik in de kracht van thuisbatterijen en andere groene oplossingen. Mijn achtergrond als ondernemer heeft mij doen besluiten om België verder te helpen om minder afhankelijk te worden van het elektriciteitsnet. Mijn motto? "Energie van Vandaag - Comfort voor Morgen"

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Wat anderen over ons zeggen:

Fleur uit Haarlem

J. Gommers uit Assen

Thom IJben uit Hoorn

Mevr. Lievers uit Best

>