fbpx

Een Thuisbatterij iets voor jou?

Ontdek binnen 1 minuut of een Thuisbatterij interessant kan zijn voor jou met onze gratis check!

Gratis & Vrijblijvend

  • Home
  • /
  • De 3 Grootste Nadelen van een Zoutwaterbatterij
Jerry van Es
Gepubliceerd op: april 8, 2024

Zoutwaterbatterijen staan bekend om vele pluspunten zoals een lange levensduur en veiligheid. Daarnaast zijn ze, omdat ze geen zware metalen of chemische stoffen bevatten, ook nog eens erg milieuvriendelijk. Wat voor veel mensen niet duidelijk is, is wat de nadelen van een zoutwater thuisbatterij zijn. Hier zullen we dieper op ingaan zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Wat zijn de nadelen van een zoutwaterbatterij?

De nadelen van een zoutwater batterij zijn;

  • Ze wegen zwaar en zijn erg groot 
  • Ze zijn niet goed bestand tegen stroompieken
  • Opladen gaat vrij langzaam

Hieronder zullen we elk van de punten verder toelichten.

Energieopslag kan best ingewikkeld zijn...

Overweeg jij een thuisbatterij voor jouw woning, maar weet je niet zo goed wel merk en type aansluit bij jouw energiebehoeften of zonnepanelen installatie? 

Wij helpen je graag. Klik op de oranje knop en aan de hand van de ingevulde vragen ontvang je binnen 24 uur vrijblijvend en GRATIS advies voor jouw ideale accu set-up!

Nadelen van zoutwateraccu's uitgelegd

We gaan elk nadeel van de zoutwater thuisbatterij verder toelichten zodat je beter kunt inschatten hoe zwaar deze mee moeten wegen in jouw keuze voor een batterij.

Ze zijn zwaar en nemen veel plaats in

Zoutwaterbatterijen zijn groter en nemen dus meer ruimte in beslag. Ze zijn ook behoorlijk zwaar. Dit komt door hun lage energiedichtheid. In de praktijk betekent dit dat je meer batterijcapaciteit nodig hebt voor het laden, opslaan en ontladen van energie.

Dit is vooral een probleem als je een grotere hoeveelheid kWh aan capaciteit nodig hebt. Voor een kleinere capaciteit is de grootte van de batterij meestal wel hanteerbaar.

Ze zijn niet goed bestand tegen piekbelastingen

Hoewel dit type batterij prima in staat is om een bepaalde hoeveelheid stroom te leveren over een langere periode, is er een limiet aan de hoeveelheid stroom die de zoutwaterbatterij op korte termijn kan leveren.

Hou er dus rekening mee dat dit type thuisbatterij niet geschikt is om voldoende energie te leveren voor bepaalde elektrische toestellen in huis.

Opladen duurt vrij lang

Naast het feit dat de batterij niet in staat is om grote hoeveelheden energie snel af te geven, geldt dit ook voor het opladen zelf. Een zoutwater thuisbatterij laadt over het algemeen vrij traag op vergeleken met andere soorten.

Dit is niet altijd een groot nadeel, het hangt sterk af van jouw energieverbruik thuis. Onze specialisten helpen je graag verder.

Als je op zoek bent naar een thuisbatterij die geen last heeft van de bovengenoemde nadelen, dan zou je kunnen overwegen om een lithium-ion thuisbatterij of een lithium-ijzerfosfaatbatterij te kiezen.

Ben je op zoek naar een thuisbatterij die geen last heeft van de bovengenoemde nadelen, dan kun je kiezen voor een lithium ion thuisaccu of een lithium ijzerfosfaat batterij.
zouwater accu voorbeeld

Voorbeeld: zoutwater accu

Heb je wat extra advies nodig?

Nu je alle nadelen van een zoutwaterbatterij kent, ben je beter in staat om een beslissing te nemen. Maar misschien weet je nog steeds niet helemaal zeker welk type thuisbatterij het beste bij jouw woonsituatie past.

Om je te helpen, stellen we je een paar vragen ontvang je binnen 24 uur gepersonaliseerd advies in je mailbox.

 Bronnen 


Zoutwateraccu | hoe werkt het | verschillen met de loodzuur en de lithium-ion. (z.d.). Acculaders.nl. https://www.acculaders.nl/de-zoutwateraccu/

Alles over de zoutwaterbatterij - Independer. (z.d.). https://www.independer.nl/energie/info/zoutwaterbatterij

Insert Content Template or Symbol
Over de auteur Jerry van Es

Al jarenlang ben ik gepassioneerd over duurzame energie en geloof ik in de kracht van thuisbatterijen en andere groene oplossingen. Mijn achtergrond als ondernemer heeft mij doen besluiten om België verder te helpen om minder afhankelijk te worden van het elektriciteitsnet. Mijn motto? "Energie van Vandaag - Comfort voor Morgen"

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Wat anderen over ons zeggen:

Fleur uit Haarlem

J. Gommers uit Assen

Thom IJben uit Hoorn

Mevr. Lievers uit Best

>