fbpx

Een Thuisbatterij iets voor jou?

Ontdek binnen 1 minuut of een Thuisbatterij interessant kan zijn voor jou met onze gratis check!

Gratis & Vrijblijvend

  • Home
  • /
  • IP klasse thuisbatterij: alle betekenissen uitgelegd
Jerry van Es
Gepubliceerd op: april 8, 2024

Alle elektronische toestellen krijgen een waarde mee in hoeverre ze beschermd zijn tegen externe invloeden zoals stof en water. Dit wordt een IP-rating of klasse genoemd. Ook thuisbatterijen krijgen een IP-klasse toegewezen. Welke dit zijn en wat deze betekenen leggen wij vandaag uit in een handig overzicht.

Wat is een IP-klasse voor thuisbatterijen?

De IP-klasse voor thuisbatterijen is een internationaal erkende codering om te bepalen in welke mate een thuisbatterij bescherming biedt tegen stof en water. De meest voorkomende IP-ratings voor batterijen zijn IP55, IP65 en IP66.

IP55

IP55 betekent dat een batterij stofbestendig is en spuitwaterdicht. Spuitwaterdicht betekent dat de thuisbatterij bestand is tegen waterstralen (en dus ook tegen regen). De batterij zou, mits deze niet direct op de grond staat, buiten moeten kunnen staan. Houd er wel rekening mee dat deze 'slechts' stofbestendig is en dus niet geschikt is voor ruimtes met heel veel stof.

IP65

Een andere veelvoorkomende IP-keuring die we tegenkomen bij thuisbatterijen is IP65. Een batterij met deze rating biedt dezelfde bescherming tegen water als de IP55. Het verschil is dat IP65 volledig stofdicht is, in plaats van stofbestendig.

IP66

De betekenis van IP66 is drukwaterdicht en stofdicht. Drukwaterdicht, ook wel dompelwaterdicht genoemd, betekent dat de thuisbatterij beschermd is tegen grote hoeveelheden water. In theorie zou je de thuisbatterij kunnen onderdompelen. Uiteraard adviseren we het om dat niet opzettelijk te doen.

huawei luna 2000

De thuisbatterijen van Huawei hebben een IP rating van IP66

Wat betekent dit concreet?

Hoewel een thuisbatterij volgens de normen van de International Electrotechnical Commission (IEC) bestand is tegen bijvoorbeeld water, bereik je de optimale prestaties van je installatie wanneer deze in een koele, afgesloten ruimte staat.

Extreme temperatuurschommelingen kunnen immers een impact hebben op de prestaties en de levensduur van je thuisbatterij. Als je toch geen plaats hebt binnen in de woning, dan kun je ervoor zorgen dat de batterij, indien buiten geplaatst, zo min mogelijk blootgesteld wordt aan weersomstandigheden.

Meer hierover lees je in dit artikel over de waterdichtheid van thuisbatterijen.

IP-classificatie thuisbatterij overzicht

We hebben een lijst samengesteld van de meest voorkomende IP klassen die we bij thuisbatterijen zien. In ons overzicht van alle thuisbatterijen kun je ook filteren op specifieke IP waarden.

IP klasse

Eigenschappen

Geschikt voor buiten?

IP54

Stofbestendig en bestand tegen spatwater (10 liter per minuut)

X

IP55

Stofbestendig en spuitwaterdicht

IP65

Stofdicht en spuitwaterdicht

IP66

Stofdicht en waterbestendig

IP67

Stofdicht en dompeldicht

IP-code

De IP-code wordt internationaal erkend en is vastgelegd in de norm IEC 60529. De naam staat voor International Protection Rating. IP coderingen worden niet alleen voor thuisbatterijen gebruikt maar ook voor veel andere elektronische apparaten zoals lampen en televisies. Speciale buitentelevisies hebben bijvoorbeeld vaak een IP55-classificatie.

Vergelijk via ThuisbatterijNederland

Zoals je kunt lezen, is het aanschaffen van een thuisbatterij nog best complex. Zorg dat je je goed laat adviseren door een erkend installateur of installatiebedrijf.

ThuisbatterijBelgië werkt enkel samen met gecertificeerde installateurs. Doe je aanvraag en ontvang vrijblijvende offerte van 4 verschillende partners. Hierbij kom je direct te weten wat de mogelijke investering gaat kosten, hoeveel het oplevert en wanneer je deze hebt terugverdiend.

 Bronnen 


IP ratings. (z.d.-b).
https://www.iec.ch/ip-ratings

Wikipedia contributors. (2023b, oktober 22). IP code. Wikipedia.
https://en.wikipedia.org/wiki/IP_code

Insert Content Template or Symbol
Over de auteur Jerry van Es

Al jarenlang ben ik gepassioneerd over duurzame energie en geloof ik in de kracht van thuisbatterijen en andere groene oplossingen. Mijn achtergrond als ondernemer heeft mij doen besluiten om België verder te helpen om minder afhankelijk te worden van het elektriciteitsnet. Mijn motto? "Energie van Vandaag - Comfort voor Morgen"

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Wat anderen over ons zeggen:

Fleur uit Haarlem

J. Gommers uit Assen

Thom IJben uit Hoorn

Mevr. Lievers uit Best

>