Thuisbatterijen zijn nog relatief nieuw, waardoor er nog veel onduidelijkheden rond bestaan. Op onze site vind je een sectie met veelgestelde vragen voor de meest voorkomende vragen, maar omdat deze vraag zo vaak gesteld wordt, hebben we besloten er een aparte blog aan te wijden. ThuisbatterijBelgië vertelt je alles over hoe lang je stroom kunt opslaan in een thuisbatterij.
Hoe lang kun je stroom opslaan in een thuisbatterij?
De stroom in een thuisbatterij blijft één tot enkele dagen opgeslagen, afhankelijk van de kwaliteit en het type accu. Het is niet mogelijk om opgewekte energie voor langere tijd op te slaan.
Kleinere batterijen kunnen vaak minder veel maar ook minder lang stroom opslaan. Thuisaccu’s met een grote opslagcapaciteit zijn vaak wel in staat om zonne-energie voor meerdere dagen op te slaan. Omdat de technologische ontwikkelingen op de markt zich in sneltreinvaart opvolgen, zou het goed kunnen dat we over een jaar of tien de stroom die we in de zomer opslaan, kunnen gebruiken in de winter. Helaas is dat vandaag de dag nog niet mogelijk.
Factoren die invloed hebben op hoe lang je energie kunt opslaan in een thuisaccu
Zoals gezegd, is de grootte van de thuisaccu van invloed op hoe lang de energie kan worden opgeslagen. Dit is echter niet de enige factor die meespeelt. Hieronder behandelen we kort de punten die meespelen in hoelang je energie kunt opslaan in een thuisbatterij.
Capaciteit thuisbatterij
Een kleine thuisbatterij is ontworpen om groene stroom van zonnepanelen op te slaan en in de avond en ‘s nachts te gebruiken. Kleine accu’s worden vaak gebruikt op campings, in tuinhuizen en door mensen die off-grid willen leven.
Omdat een grote thuisbatterij meer energie kan opslaan, is het ook belangrijk dat de stroom langer kan worden vastgehouden omdat de opgeslagen stroom niet altijd in korte tijd gebruikt wordt. Als je zelf besluit om een grote accu aan te schaffen, is het dus goed om na te gaan hoelang je de stroom kunt opslaan.
Soort batterij
Er zijn drie soorten thuisbatterijen te onderscheiden: loodzuur batterijen, zoutwater batterijen en lithium batterijen. Niet ieder type is in staat om energie net zo lang op te slaan.
Lithium batterijen zijn veruit het populairst omdat ze voldoen aan alle eigenschappen die belangrijk zijn voor het opslaan van energie in je thuisbatterij. Lithium batterijen komen in 2 varianten: lithium-ion en lithium-ijzerfosfaat.
Merk
Net zoals een Tesla-auto een langere afstand kan afleggen op een volle accu dan andere autofabrikanten, kunnen sommige merken thuisaccu’s ook langer stroom opslaan. Lees meer hierover in ons artikel over de beste thuisbatterijmerken.
Kunnen wij helpen?
Wil je een thuisbatterij kopen maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Geen probleem! Vul ons formulier in en aan de hand van jouw wensen ontvang je een op maat gemaakte vrijblijvende offerte van maximaal 4 partners van ThuisbatterijBelgië. Ook voor informatieve vragen staan we voor je klaar!
Bronnen
Duurzaam Bouwloket BV. (z.d.). Thuisaccu / Opslag | Duurzaam bouwloket.
https://www.duurzaambouwloket.nl/maatregel/thuisaccu--opslag
Zelf energie produceren. (2023b, november 7). Energie opslaan - zelf energie produceren. Zelf Energie Produceren. https://www.zelfenergieproduceren.nl/kennisbank-duurzaam/opslag-van-energie/